Moran Mazor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
מורן מזור
Moran Mazor
Moran Mazor vystupuje na Eurovision Song Contest
Moran Mazor vystupuje na Eurovision Song Contest
Základní informace
Rodné jménoמורן מזור (Moran Mazor)
Narození17. květen 1991 (32 let)
Izrael Cholon, Izrael
ŽánryPop
PovoláníZpěvačka
NástrojeHlas
Aktivní roky2011
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moran Mazor hebrejsky מורן מזור (* 17. květen 1991[1] Cholon, Izrael)[2] je izraelsko-gruzínská zpěvačka.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Před čtyřiceti lety se její rodiče, matka Nana a otec Rafi, přistěhovali do Izraele z Gruzie, a proto gruzínština a gruzínská kultura stále hrají velkou roli v životě rodiny.[3] Je nejstarší dcerou v rodině, má mladší bratry jmény Eliad a Ohad.

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

Hrát na klavír začala ve věku čtyř let a pokračovala do svých 18 let. Ve 12 letech byla přijata do městského uměleckého týmu a vystupovala v něm jako zpěvačka i pianistka, také se začala účastnit místních hudebních událostí, kde svůj talent pro zpěv prokázala poprvé. V 17 letech nastoupila do služby vzdušných sil Izraele, kde zpívala v hudební skupině, a to po celý rok její vojenské služby. Proto poté, co získala hudební vzdělání hraje na klavír a komponuje vlastní skladby a je velkým fanouškem zpěvačky Sarit Hadad.

Moran se stala slavnou díky výhře v 1. sérii izraelské reality show Eyal Golan kore lah (Eyal Golan tě volá),[4] vysílané na hudebním kanále 24. V show zpěvačka vystupovala ve stylu Mizrachi, díky čemuž dostala přezdívku Knihovnice. Jako odměnu za výhru v soutěži získala Moran kontrakt s nahrávacím studiem a hned po show začala pracovat na albu, které produkuje Eyal Golan. Debutový singl zpěvačky "I'm here" se dostal na všech hlavních rozhlasových stanic v zemi. Dále pak byly vydány "Look at me", "My Prince", "Penetrate into your heart" a "We", a to 7. února.

V roce 2013 vyhrála izraelský národní výběr Kdam Eurovision 2013. Reprezentovala svou zemi v 2. semifinále Eurovision Song Contest 2013 ve švédském Malmö, s písní "Rak bišvilo" (Jen pro něj). Píseň se do finále nekvalifikovala a v semifinále se umístila čtrnáctá se ziskem 40 bodů.[5] Píseň byla napsána Han Hararinem a Gal Sarigem, upravena Chen Metzger-Eder.[6] Jeden z vokalistů, kteří na pódiu vystoupili, byl Daniel Skaat, bratr Harela Skaata.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://eurocontest.cz/esc2013/izrael
  2. Archivovaná kopie. escportal.cz [online]. [cit. 2013-08-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-09-23. 
  3. Archivovaná kopie. www.bbc.co.uk [online]. [cit. 2013-08-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-01-04. 
  4. http://www.last.fm/music/Moran+Mazor
  5. http://www.eurovision.tv/page/history/by-year/contest?event=1793
  6. http://www.esckaz.com/2013/isr.htm

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Izrael Izrael na Eurovision Song Contest
Předchůdce:
Izabo
"Time"
2013
Moran Mazor
Nástupce:
Mei Finegold
"Same Heart"