Moloch (bůh)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moloch
מֹלֶךְ (mōlek)
Μολόχ
obětování dítěte modle Molocha podle představ 19. století, ilustrace Bible Pictures and What They Teach Us, Charles Foster, 1897
obětování dítěte modle Molocha podle představ 19. století, ilustrace Bible Pictures and What They Teach Us, Charles Foster, 1897
Symbolybýčí hlava, posvátný oheň
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moloch (kralický přepis), Molech nebo Molek (ČEP) je jméno boha, který byl uctíván ve starověkých kulturách Blízkého východu. Jeho jméno je odvozeno ze semitského kořene m-l-k(ch) a znamená totéž, co „král“. Jeho uctívání údajně vyžadovalo lidské oběti a zvláště pak děti. Tyto oběti byly páleny na oltářích. To vedlo v pozdější době k přenesení významu a dnes výraz moloch označuje nenasytný kolos „požírající“ vše okolo sebe. Vzhledem k synkrezi, panující ve staroblízkovýchodní mytologii, docházelo ke ztotožňování Molocha s ostatními božstvy starosemitského panteonu, jako Kemóš, Ba'al apod.

Ve Starém zákoně[editovat | editovat zdroj]

Ve Starém zákoně je Moloch označován za modlu, respektive pohanské božstvo kmene Amonitů 1Kr 11, 5 (Kral, ČEP) a 1Kr 11, 33 (Kral, ČEP). Společně s tzv. Ašérami a Aštoretou (Ištar) slouží jako příklad pohanských model a tedy i toho, čeho by se Izrael měl vyvarovat.

Jóšijášova náboženská reforma se odráží i ve verši 2Kr 23, 10 (Kral, ČEP), kde je místo obětiště Molochovi situováno do místa Tofet, jenž se nachází v údolí synů Hinomových – Gehinom. Gehinom (řecky γέεννα, gehenna) tak získal negativní konotaci a v judaismu, křesťanství i islámu je toto jméno synonymem pro peklo či podsvětí.

Jeremjáš ztotožňuje Molocha a místo obětiště v Gehinomu s Ba'alem a jeho kultem.

V Novém zákoně[editovat | editovat zdroj]

obětování dítěte modle Molocha, ilustrace Bible Pictures with brief descriptions, Charles Foster, 1897

Moloch je zmíněn v Novém zákoně pouze jednou a to ve Sk 7, 43 (Kral, ČEP), kde slouží jako připomínka hříchů Izraele v dobách putování po poušti.

V jiných kulturách[editovat | editovat zdroj]

Moloch byl pravděpodobně totožný s Melkartem, nejvyšším božstvem Týru a později i Kartága. V Kartágu se nacházel Melkartův chrám, jenž sloužil jako nejvyšší svatyně.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]