Mohavská poušť

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mohavská poušť

Mohavská poušť (anglicky Mojave Desert) je písčito-kamenitá poušť na jihovýchodě Kalifornie, ve Spojených státech amerických. Rozkládá se v jižní části Velké pánve[1], dále zasahuje na jih Nevady a velmi malou částí také do Utahu a Arizony. Její rozloha činí okolo 65 000 km²[2] , roční srážky jsou 45 až 130 mm. Název pochází od slova Mohave – jména indiánského kmene, který ji obýval.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Západní hranici tvoří pohoří Tehachapi Mountains, na jihozápadě hory San Gabriel Mountains a hory San Bernardino Mountains, a též tektonické zlomy San Andreas a Garlock. Na severu hranici tvoří Great Basin a na jihu poušť Sonora. Severovýchodní hranice je nezřetelná – někdy je stanovena podle výskytu juky krátkolisté (Joshua Tree). Výskyt rostlinných druhů je sledován od roku 1750. Nachází se zde Národní rezervace Mojave, Národní park Joshua Tree a Národní park Zion.

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Roční srážky nepřesahují 150 mm ve vyšších partiích (1000-2000 m n. m.). V Údolí Smrti v Kalifornii v létě teplota přesahuje 120 °F (49 °C). Třebaže je to na poušti nezvyklé, je možné se v nadmořské výšce 7929 stop (cca 2 416,75 metrů) setkat se sněhem – zasněžený je např. štít Telescope Peak (3 392 m n. m.) a hora Clark severně od mezistátní dálnice č. 15. Nejnižší zaznamenaná teplota dosáhla 0 °F (− 17,7 °C), v zimě se teploty pohybují od 20 °F do 30 °F (od ok. −6 do ok. −1 °C), v létě obvykle kolem 100 °F (37,8 °C).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Poušť vznikla existencí srážkového stínu na tomto území. Na mnoha místech, zejména níže položených, prší sporadicky a teploty v létě dosahují vysokých hodnot (Údolí smrti apod.) Srážkový stín způsobuje pohoří Skalnatých hor, za které srážky z Tichého oceánu stěží pronikají.

Zajímavostí je, že část této pouště ve vojenské oblasti Nevada Test Site se od roku 1951 používala jako testovací plocha pro jaderné zbraně[3].

Osídlení[editovat | editovat zdroj]

V Mohavské poušti se nachází řada opuštěných sídel, např. Calico, dříve centrum těžby stříbra, nebo KelsoNárodní rezervaci Mohave, jehož atrakcí je dochovaná původní železniční stanice.

Nacházejí se zde i větší města, např. Las Vegas. Z dalších lze jmenovat:

Na tomto území byla vybudována Edwardsova letecká základna, využívaná letectvem i jako místo přistávání raketoplánů NASA.

Fauna a flora[editovat | editovat zdroj]

Juka krátkolistá

Zvířata[editovat | editovat zdroj]

Zvířata žijící v Mohavské poušti jsou díky svým specifickým fyzickým adaptacím schopna vypořádat se s drsnými podmínkami tohoto biomu. Mohavská poušť je domovem například pumy americké, štírů, pavouků, tarantulí, chřestýšů nebo třeba kojotů prérijních.[4]

Rostliny[editovat | editovat zdroj]

Flóra Mohavské pouště se skládá z různých rostlinných druhů. Tyto druhy se zde vyvíjely izolovaně kvůli fyzickým bariérám. K převládajícím rostlinám patří všemožné druhy keřů, palem, kaktusů, a především strom s názvem Juka krátkolistá (Joshua tree), která roste výhradně na území Mohavské pouště. [4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Universum, všeobecná encyklopedie. 6. díl. 1. české vydání. Odeon, Praha 2000. ISBN 80-207-1068-X. S. 173.
  2. THE EDITORS OF ENCYCLOPÆDIA BRITANNICA. Mojave Desert [online]. Encyclopædia Britannica, rev. 2017 [cit. 2017-03-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. U.S. Department of Energy / Nevada Operations Office, United States Nuclear Tests - July 1945 through September 1992, December 2000, DOE/NV-209 Rev 15 Archivováno 12. 10. 2006 na Wayback Machine.
  4. a b Mojave Desert | Location | Description | Map | DesertUSA. www.desertusa.com [online]. [cit. 2023-03-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]