Moc inkoustu (středověká knižní kultura na Moravě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antifonář královny Alžběty Rejčky: iniciála G

Moc inkoustu: středověká knižní kultura na Moravě je výstava zabývající se rukopisnou a tištěnou knihou na Moravě v době středověku konaná od 22. dubna do 19. května 2024 v Moravském zemském archivu v Brně. Sleduje vývoj od počátků písemné kultury po vynalezení knihtisku.[1][2][3]

Dalibor Havel o výstavě připravené učitelistudenty Ústavu pomocných věd historických Filozofické fakulty Masarykovy univerzity (dále např. Přemysl Bar, Lukáš Führer a Stanislav Bárta) ve spolupráci s Moravským zemským archivem v Brně, řekl: „Je to unikátní výstava, protože vedle sebe bude poprvé ležet řada materiálů, které se v takové vzájemné blízkosti naposledy setkaly možná někdy ve středověku. Na jedno místo navíc alespoň na chvíli vrátíme artefakty, které Moravu opustily už poměrně záhy ve středověku.“. Na výstavě se významně podílí Archiv města Brna, Zemský archiv v Opavě a dále Knihovna Národního muzea v Praze, Moravská zemská knihovna v Brně, Vědecká knihovna v Olomouci a řada dalších institucí.[1]

Před touto třetí společnou výstavou Masarykovy univerzity a Moravského zemského archivu se v roce 2019 uskutečnila výstava o italském šlechtickém rodu Collalto na Moravě Z Trevisa do Brtnice[4][5] a v roce 2021 výstava o vztazích Moravy a papežství ve středověku a raném novověku Pod ochranou svatého Petra.[6]

Návštěvníci si ve vybrané dny mohou vyzkoušet práci ve středověké písařské dílně nebo s tiskařským lisem.[7] Výstava ve velkém sálu MZA v Brně na Palachově náměstí se zaměřuje na vzácné rukopisy a knihy. Tematicky ji doprovází dílny pro školy a veřejnost zaměřené na práci s ručním historickým tiskařským lisem, na psaní starými písmy a na techniku iluminace.[8] Program pro školní skupiny je připraven na 23. dubna, 7. května a 14. května (Středověká písařská dílna) a na 30. dubna, 9. května a 16. května (Tiskařská dílna a základy iluminace).[9]

Ředitel Moravského zemského archivu v Brně Ladislav Macek ke společnému vystavení cenných archiválií poznamenal: „Pro některé cenné archiválie to znamená, že je veřejnost již dlouhou dobu nespatří. Například Antifonář královny Elišky Rejčky vystavíme v originále pouze poslední týden konání výstavy, jinak bude k vidění faksimile “.[10] Záštitu nad výstavou převzali ministr vnitra Vít Rakušan, hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, brněnská primátorka Markéta Vaňková a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. Během přípravy výstavy její autoři vytvořili minisérii „Archiválie z jedné a druhé kapsy“, jíž přiblížili vybrané vzácné exponáty.[11]

Vystaveny jsou mimo jiné nejstarší originální archiválie uchovávaná v Moravském zemském archivu, jíž je zlomek lekcionáře z 9. století (jeho další část je uložena v Chicagu), antifonář Elišky Rejčky, vzácné rukopisy z farní knihovny kostela sv. Jakuba v Brně, Brněnská právní kniha Václava z Jihlavy z 15. století a vybrané ukázky produkce nejstarší brněnské tiskárny.

Výstavu doprovází stejnojmenný vědecký katalog Moc inkoustu: Středověká knižní kultura na Moravě. V jeho první části jsou zařazeny obsáhlé vědecké studie zkoumající klíčové stránky středověké knižní kultury na Moravě (moravské církevně slovanské památky, latinská literatura středověké Moravy, počátky latinské písemné kultury, moravské středověké kalendáře, iluminované rukopisy, knižní vazba, knihovny ve středověkých městech, církevní a soukromé knihovny, počátky knihtisku v Brně). Druhá část knihy obsahuje katalog vystavených předmětů s podrobnými vysvětlivkami.[12]

Témata výstavy[editovat | editovat zdroj]

  • Hmotné doklady nejstarší písemné kultury
  • Na úsvitu latinské knižní kultury
  • Domácí adaptace karolínských kodexů v 11. století
  • Produkce prvních moravských skriptorií ve 12. století
  • Stopy nejstarších klášterních knihoven
  • Zlatá éra skriptorií ve 14. století: iluminované rukopisy a jejich osudy
  • Kniha v laickém prostředí
  • Užitkové rukopisy 15. století
  • První tisky na Moravě
  • Jak číst historii knihy?[12]

Studie[editovat | editovat zdroj]

  • David Kalhous: Moravské církevně slovanské památky
  • Jana Nechutová: Latinská literatura na středověké Moravě
  • Dalibor Havel: K počátkům latinské písemné kultury na Moravě (do 12. století)
  • Michal Dragoun: Kalendáře moravských liturgických rukopisů
  • Jana Hrbáčová: K iluminovaným rukopisům druhé poloviny 14. století v olomouckých sbírkách
  • Miroslav Myšák: Knižní vazba na prahu novověku (na příkladu tisků z knihovny u kostela sv. Jakuba v Brně)
  • Přemysl Bar: Církevní knihovny na středověké Moravě
  • Tomáš Borovský: Knihy a knihovny ve středověkých městech na Moravě
  • Miroslav Myšák: První brněnská tiskárna[13]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b KLEPÁČ, Vladimír. Archiv v Brně vystavuje nejstarší rukopisné knihy na Moravě, některé z unikátů jsou vystaveny poprvé. Novinky.cz [online]. 2024-04-23 [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. 
  2. Moc inkoustu. Středověká knižní kultura na Moravě. Knihověda.cz [online]. [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. 
  3. Plakát k výstavě Moc inkoustu: středověká knižní kultura na Moravě. Knihověda.cz [online]. [cit. 2024-04-26]. Dostupné online. 
  4. Výstava “Z Trevisa do Brtnice. Příběhy šlechtického rodu Collalto ukryté v českých archivech”. cesarch.cz [online]. [cit. 2024-05-05]. Dostupné online. 
  5. ELBEL, Petr; SCHMIDT, Ondřej; BÁRTA, Stanislav. Z Trevisa do Brtnice. Příběhy šlechtického rodu Collalto ukryté v českých archivech (katalog výstavy) / Da Treviso a Brtnice. Storie della famiglia nobile dei Collalto nascoste negli archivi cechi (catalogo della mostra). 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně ve spolupráci s Moravským zemským archivem v Brně, 2019. ISBN 978-80-210-9182-5. 
  6. ELBEL, Petr; FÜHRER, Lukáš; SCHMIDT, Ondřej. Pod ochranou svatého Petra?: Morava a papežství ve středověku a raném novověku. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně ve spolupráci s Moravským zemským archivem v Brně, 2021. ISBN 978-80-210-9947-0. 
  7. Pozvánka Katedry pomocných věd historických a archivního studia Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na výstavu: Moc inkoustu Středověká knižní kultura na Moravě [online]. [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. 
  8. Výstava v archivu představí unikátní doklady knižní kultury na Moravě. Brňan. Události z Brna, o kterých musíte vědět [online]. [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. 
  9. Výstava "Moc inkoustu". 23. dubna – 19. května 2024 [online]. [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. 
  10. Výstava brněnských archivářů představí unikátní doklady knižní kultury na Moravě [online]. [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. 
  11. Výstava připravená Masarykovou univerzitou a Moravským zemským archivem představí unikátní doklady knižní kultury na Moravě [online]. [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. 
  12. a b BAR, Přemysl; FÜHRER, Lukáš; HAVEL, Dalibor; ŠMÍDOVÁ MALÁROVÁ, Lenka. Moc inkoustu: Středověká knižní kultura na Moravě. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně ve spolupráci s Moravským zemským archivem v Brně, Archivem města Brna a Zemským archivem v Opavě, 2024. ISBN 978-80-280-0520-7. S. 197–308. 
  13. Moc inkoustu. Středověká knižní kultura na Moravě: obsah. www.archives.cz [online]. [cit. 2024-04-26]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

BAR, Přemysl; FÜHRER, Lukáš; HAVEL, Dalibor; ŠMÍDOVÁ MALÁROVÁ, Lenka. Moc inkoustu: Středověká knižní kultura na Moravě. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně ve spolupráci s Moravským zemským archivem v Brně, Archivem města Brna a Zemským archivem v Opavě, 2024. ISBN 978-80-280-0520-7. S. 197–308. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Archiválie z jedné a druhé kapsy