Mnišská hora (České středohoří)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mnišská hora
Vrcholová plošina Mnišské hory
Vrcholová plošina Mnišské hory

Vrchol381 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeské středohoří
Souřadnice
Mnišská hora
Mnišská hora
Horninaznělec
PovodíPloučnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mnišská hora (německy Münzberg) je kopec nedaleko České Lípy, vysoký 381 m n. m. Patří do Českého středohoří. Má tvar protažené znělcové kupy vypreparované z křídových hornin. Na svazích lze pozorovat projevy mrazového zvětrávání jako jsou mrazové sruby nebo kryoplanační terasy.[1] V minulosti se nazývala např. Münchsberg, Münzberg, Mynichsperg.[2]

Poloha a přístup[editovat | editovat zdroj]

Kopec je u silnice mezi Bořetínem a městem Česká Lípa. Kopec je na východním úbočí Kozelského hřebenu patřícího k Českému středohoří. Spolu s Bořetínem je v katastrálním území Stráž u České Lípy. Od západního okraje České Lípy (část Dubice) je vzdálený jeden kilometr a o 130 metrů výš.

Na jižní straně kopce sestupuje silnice z Bořetína do Dubice a České Lípy, po severním a západním úbočí je vedena žlutě značená turistická trasa od kopce Kozel do České Lípy.[3] Z ní je neznačená cesta s převýšením 30 metrů na zalesněný vrchol.

Jméno[editovat | editovat zdroj]

Statek Stráž u České Lípy s okolím byl věnován zakladatelem českolipského kláštera (založen 1624) Albrechtem z Valdštejna mnichům jako zdroj příjmů pro klášter.[4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Necelý 1 km na severovýchod protéká řeka Ploučnice. Ve svazích zalesněného kopce jsou zřetelné známky těžby znělce. Kopec je vně okraje CHKO České středohoří.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 2. vyd. Brno: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Mnišská hora, s. 302. 
  2. Oronyma Českého středohoří: M [online]. ceskestredohori.cz [cit. 2016-11-14]. Dostupné online. 
  3. Seznam.cz. Turistická mapa [online]. Mapy.cz [cit. 2016-11-14]. Dostupné online. 
  4. MACEK, Jaroslav. 950 let litoměřické kapituly. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2007. ISBN 978-80-7195-121-6. S. 172. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]