Přeskočit na obsah

Miroslav Ročovský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
plk. Miroslav Ročovský
Narození18. listopadu 1918
Skořenice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí25. dubna 1942
Lamanšský průliv
Příčina úmrtísestřelen
Místo pohřbenítělo nenalezeno
Národnostčeská
Povoláníarmádní pilot
ZaměstnavateléČeskoslovenská armáda, Royal Air Force
Znám(á) jakoos. č. L-332, RAF 787490
Chybí svobodný obrázek.

Miroslav Ročovský (18. listopadu 1918 Skořenice25. dubna 1942 Lamanšský průliv) byl český pilot Royal Air Force a oběť druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Miroslav Ročovský se narodil 18. listopadu 1918 ve Skořenicích na Choceňsku. Jeho otec byl šafářem ve dvoře Vrchovina. V Chocni vystudoval obchodní školu, poté se rozhodl pro působení v armádním letectvu. Absolvoval letecké učiliště v Prostějově a následně sloužil u leteckého pluku v Praze.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci opustil Miroslav Ročovský v červenci 1939 ilegálně Protektorát Čechy a Morava a přes Polsko odešel do Francie, kde byl prezentován 2. října 1939 a v jejímž letectvu následně sloužil. Po pádu Francie v červnu 1940 se evakuoval do Spojeného království, kde vstoupil do Royal Air Force a byl zařazen do 501. perutě. Dne 25. dubna 1942 odstartoval společně s dalšími k operaci Rodeo, jejímž úkolem bylo vyprovokování německých stíhaček k boji, aby nebyly nepříteli k dispozici během následného náletu z důvodu tankování. Nad kanálem La Manche došlo ke střetu s početnější skupinou nepřátelských letounů Messerschmitt Bf 109F. Během boje bylo pět strojů ztraceno, mezi nimi i letadlo Supermarine Spitfire Mk.Vb W3840 Miroslava Ročovského. Byl ještě spatřen jak poškozený stroj opouští, padák již ale nikdo nezahlédl a nebylo nalezeno ani jeho tělo. Dosáhl hodnosti svobodníka.

Ocenění in memoriam[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]