Metodija Andonov-Čento

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Metodija Andonov-Čento
Narození17. srpna 1902
Prilep
Úmrtí24. července 1957 (ve věku 54 let)
Prilep
Příčina úmrtírakovina
Povolánístátník, politický komisař a politik
OceněníŘád Republiky Makedonie
Funkceprezident Severní Makedonie
PodpisMetodija Andonov-Čento – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Metodija Andonov-Čento, makedonsky Методија Андонов Ченто (17. srpen 1902, Prilep24. červenec 1957, Prilep[1]) byl makedonský komunistický politik, jugoslávský titovský partyzán, první předseda Antifašistického shromáždění pro národní osvobození Makedonie a první premiér Socialistické republiky Makedonie, součásti socialistické Jugoslávie.

Roku 1939 byl uvězněn za pořádání demonstrací k výročí Ilindenského povstání. Roku 1940 byl podruhé uvězněn za návrh, aby se makedonština stala úředním jazykem, byl dokonce odsouzen k trestu smrti, který však nebyl vykonán, ač byl dokonce již předveden před popravčí četu (tehdejší vláda Království Srbů, Chorvatů a Slovinců striktně prosazovala jako jediný úřední jazyk srbochorvatštinu). Po bulharské okupaci Makedonie dostal pozvání do probulharské vlády, ale odmítl a zapojil se do komunistického odboje.

Jeho programem byla buď samostatná socialistická Makedonie, nebo zapojení Makedonie do Jugoslávie ovládnuté titovskými partyzány. Přesto se již za války jeho představy střetly s představami Lazara Koliševského, ústřední postavy Komunistické strany Makedonie, a Titova vyslance u makedonských partyzánů Svetozara Vukmanoviće-Tempa. Žádal mnohem větší míru nezávislosti pro Makedonii než oni. Tyto spory se mu po válce staly osudnými. Roku 1946 byl zatčen a odsouzen ke 12 letům vězení za přípravu vzniku zcela nezávislého makedonského státu. Zemřel doma roku 1957, na následky nemoci z mučení ve vězení.

Roku 1991 byl rehabilitován Nejvyšším soudem Makedonie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Metodija Andonov-Čento na anglické Wikipedii.

  1. RISTOVSKI, Blaže. Makedonska enciklopedija A-Ľ. Skopje: MANU, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. Kapitola Методија Ардонов Ченто, s. 55. (makedonština)