Řád Republiky Makedonie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád Republiky Makedonie
Орден на Република Македонија
Uděluje

Prezident Severní Makedonie
Typ záslužný řád
Založeno 27. června 2002
Stát Severní MakedonieSeverní Makedonie Severní Makedonie
Uděluje se za mimořádnou službu při zvyšování suverenity Makedonie, rozvoj mezinárodních vztahů a za další služby národu
Status dosud udílen
Hlava řádu prezident Severní Makedonie
Třídy 1
Statistiky
Poprvé uděleno 2005
Celkem uděleno 12
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Řád republiky Makedonie (makedonsky Орден на Република Македонија) je nejvyšší státní vyznamenání Severní Makedonie. Založen byl v roce 2002.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen dne 27. června 2002 jako nejvyšší státní vyznamenání. Udílen je významným osobnostem a organizacím za jejich výjimečný přínos k suverenitě a nezávislosti Severní Makedonie, za přínos k rozvoji a posílení spolupráce a přátelských vztahů s ostatními zeměmi, jakož i za jejich přínos ve všech oblastech veřejného života.[1] Autorem vzhledu řádu je Sašo Bajraktarov.[2]

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak kulatého tvaru má průměr 57 mm. Uprostřed v prolamovaném ornamentu umístěn rubín. Průměr rubínu je 9 mm. Podél okraje je odznak vykládán 54 diamanty o průměru 1,55 mm.[2] K řádovému řetězu je odznak připojen pomocí přechodového prvku ve tvaru stylizovaného ptáka.

Řádový odznak se skládá ze dvou typů článků, které jsou spojeny kroužky. Délka řetězu je 80 cm.

Řádová hvězda se skládá ze třiceti paprsků připomínajících slunce. Osázena je rubíny o průměru 2,7 mm umístěných na koncích jednotlivých paprsků.[2] Uprostřed hvězdy je řádový odznak.

Stuha z hedvábného moaré je červená se dvěma žlutými pruhy při obou okrajích.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Орден Республики Македония na ruské Wikipedii.

  1. a b ODM of Macedonia: Order of the Republic of Macedonia. www.medals.org.uk [online]. [cit. 2021-06-04]. Dostupné online. 
  2. a b c Decorations of the Republic of Macedonia | Macedonian Heraldric Society. heraldika.org.mk [online]. 2011-11-24 [cit. 2021-06-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]