Menopauza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Menopauza je označení pro trvalou zástavu menstruace a je součástí klimakteria. Jde o přirozený stav v životě ženy, kdy dochází k útlumu funkce vaječníků, v důsledku čehož se snižuje tvorba hormonů estrogenu a progesteronu. Zastavuje se menstruační cyklus a nastává ztráta plodnosti – žena není schopna otěhotnět (přirozenou cestou; jsou ovšem známy případy umělého oplodnění). Menopauza nastupuje zhruba mezi 45. až 55. rokem věku ženy, jsou ovšem (i výrazné) odchylky oběma směry.

Perimenopauza[editovat | editovat zdroj]

Období bezprostředně před menopauzou je označováno jako perimenopauza[1] a s jeho nástupem může být spojena celá řada potíží jako např. bušení srdce, noční pocení, návaly horka, nespavost a jiné poruchy spánku, nervozita a podrážděnost, špatné libido, únava, ospalost a deprese. Délka trvání menopauze je velmi individuální a je ovlivněna mnoha faktory. Průměrná délka perimenopauzy je 3-5 let.[2] Dobré dětství má pozitivní vliv na perimenopauzu.[3]

Mužská menopauza[editovat | editovat zdroj]

Termínem mužská menopauza je někdy nesprávně označována andropauza, která představuje postupný proces stárnutí u mužů.[1]

Menopauza u zvířat[editovat | editovat zdroj]

Menopauza existuje i u šimpanzů.[4] Menopauzou procházejí také samice kosatek dravých a kulohlavce Sieboldova.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b http://www.meno-andro.cz/cz/zakladni-pojmy
  2. VYKYDALOVÁ, Veronika. Faktory ovlivňující průběh perimenopauzy. , 2019 [cit. 2023-06-18]. . Masarykova univerzita, Lékařská fakulta. . Dostupné online.
  3. Good sex in peri-menopause linked to positive mindset in childhood. medicalxpress.com [online]. [cit. 2023-08-07]. Dostupné online. 
  4. Researchers find first proof of menopause in wild chimpanzees. phys.org [online]. [cit. 2023-10-26]. Dostupné online. 
  5. Study suggests surprising reason killer whales go through menopause, sciencemag.org (anglicky)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]