Mečovka Montezumova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMečovka Montezumova
alternativní popis obrázku chybí
Mečovka Montezumova, samec
Stupeň ohrožení podle IUCN
chybí údaje[1]
Vědecká klasifikace
ŘíšeŽivočichové (Animalia)
KmenStrunatci (Chordata)
PodkmenObratlovci (Vertebrata)
NadtřídaRyby (Osteichthyes)
TřídaPaprskoploutví (Actinopterygii)
NadřádKostnatí (Teleostei)
ŘádHalančíkovci (Cyprinodontiformes)
ČeleďŽivorodkovití (Poeciliidae)
RodMečovka (Xiphophorus)
Binomické jméno
Xiphophorus montezumae
Jordan & Snyder, 1899
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mečovka Montezumova,[2][3][4] další český název: halančík mečovitý montezumský, (latinsky: Xiphophorus montezumae, slovensky: Mečún Montezumov, anglicky: Montezuma swordtail).[5][6][7][8] Rybu poprvé popsali v roce 1899 dva ichtyologové: D.S. Jordan a J.O. Snyder.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ryba má lesklé, lehce nazelenalé tělo s malými černými skvrnkami. Samice dorůstá velikost až 7,5 cm, je plnější v břišní části a má ocasní ploutev bez mečovitého výrůstku. Samec je o polovinu menší, na spodní části ocasní ploutve krátký má mečovitý výrůstek. Pohlaví ryb je snadno rozeznatelné: samci mají pohlavní orgán gonopodium, samice klasickou řitní ploutev. Jedná se o klidnou, mírumilovnou, společenskou rybu. Samci mezi sebou svádějí souboje o samice.[4]

Biotop[editovat | editovat zdroj]

Biotopem ryby je střední Amerika.[4] Pochází z povodí řeky Pánuco v severovýchodním Mexiku ze států: Tamaulipas, San Luis Potosí a Veracruz. Často se vyskytují v rychle tekoucích řekách.

Chov v akváriu[editovat | editovat zdroj]

  • Chov ryby: Jedná se o velmi čilou rybu. vyžaduje prostor pro plavání, samci se často prohánějí a v malém prostoru může dojít k ubití slabšího samce. Chová se v poměru 1:3 samců na samice. Je vhodná nádrž s dostatkem rostlin a úkrytů, aby se samice mohla schovat před neustále dotírajícím samcem. Je to celkově nenáročná rybka, vhodná pro začínající akvaristy. Ryba je náročná na čistotu akvária a pravidelnou výměnu vody, je vhodné zajistit silnější proudění vody z filtru. Špatné podmínky v nádrži vedou k tomu, že potěr umírá dříve, než dosáhne dospělosti. Přes léto je možné ryby chovat ve venkovních nádržích (jezírka, koupací nádrže). Ryba se dožívá 3 let, samci žijí kratší dobu.[4][9]
  • Teplota vody: Doporučuje se teplota v rozmezí 20–26°C,[4]
  • Kyselost vody: od 7,0–8,0 pH.[4]
  • Tvrdost vody: 5–18°dGH[4]
  • Krmení: Jedná se o všežravou rybu, přijímá tedy umělé vločkové krmivo, mražené krmivo, drobné živé krmivo (nítěnky, plankton), rostlinnou potravu, řasy.[4]
  • Rozmnožování: Rybu chováme v hejnu 6 a více kusů s převahou samic. Březí samice se pozná podle skvrny březosti, což je tmavá skvrna na koncové části břicha, před řitní ploutví. Doba březosti je 4–6 týdnů. Z jednoho vrhu může být až 40–150 mladých ryb. Potěr je vhodné odlovit od rodičů, ev. mít velmi hustě zarostlou nádrž. Samice může mít mladé co 7 týdnů. Ryba má sklon k mezidruhovému křížení, které může znehodnotit chov.[4][9]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. RNDR. SLABOCH, Roman. České názvosloví živorodek. Ilustrace Martin Rose (Kresba na titulní stránce), Jiří Plíštil (Grafický design a layout). První. vyd. [s.l.]: AQUATAB, 2009-08-07. 63 s. Dostupné online. 
  3. GÜNTHER, Sterba. Akvaristika. [s.l.]: Práce, 1960. 324 s. 
  4. a b c d e f g h i Mečovka Montezumova - Xiphophorus montezumae. rybicky.net [online]. [cit. 2020-01-20]. Dostupné online. 
  5. PLÍŠTIL, Jiří. Xiphophorus montezumae Jordan & Snyder, 1899. web aquatab.net [online]. Aquatab, 2004-2009 [cit. 2020-01-20]. Dostupné online. 
  6. druh mečovka Montezumova Xiphophorus montezumae. web biolib.cz [online]. BioLib: Biological library [cit. 2020-01-20]. Dostupné online. 
  7. Montezuma Swordtail. IUCN Red List of Threatened Species [online]. The IUCN Red List of Threatened Species, 2020-01-20 [cit. 2020-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-03-04. 
  8. Xiphophorus montezumae. www.selectaquatics.com [online]. Aquatics of Erie, CO. [cit. 2020-01-20]. Dostupné online. 
  9. a b Mečovka Montezumova (Xiphophorus montezumae) - AkvaPortál.cz - Akvaristika pro všechny. www.akvaportal.cz [online]. [cit. 2020-01-20]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DOKOUPIL, Norbert. Živorodky. První. vyd. [s.l.]: SZN - STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÉ NAKLADATELSTVÍ, 1981. 264 s.
  • GÜNTHER, Sterba. Akvaristika. [s.l.]: Práce, 1960. 324 s.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]