Matvej Škirjatov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Matvej Škirjatov
Stranická příslušnost
ČlenstvíKomunistická strana Sovětského svazu

Narození15. srpna 1883
Tulská gubernie
Úmrtí18. ledna 1954 (ve věku 70 let)
Moskva
Místo pohřbeníHřbitov u Kremelské zdi
Profesepolitik
Náboženstvíateismus
OceněníLeninův řád
medaile Za udatnou práci za velké vlastenecké války 1941–1945
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Matvej Fjodorovič Škirjatov (rusky Матвей Фёдорович Шкирятов, 15. srpna 1883 Tulská gubernie18. ledna 1954 Moskva) byl sovětský komunistický politik.

Pocházel z rodiny drobných rolníků a po dokončení základní školy pracoval v Moskvě jako krejčí. V roce 1906 vstoupil do bolševické frakce Ruské sociálně demokratické dělnické strany, zapojil se do ilegální činnosti a strávil čtyři roky ve vyhnanství. Za první světové války byl odveden do carské armády, kde vedl protiválečnou agitaci, po vypuknutí revoluce působil ve vojenských sovětech a v odborovém hnutí. Stal se členem moskevského výboru VKS(b) a v roce 1921 byl pověřen organizováním vnitrostranických prověrek. Jako vysoký představitel kontrolní komise VKS(b) se podílel na represích proti staré gardě bolševiků, proti údajným buržoazním nacionalistům v předkavkazských republikách nebo proti zahraničním delegátům v Kominterně. Udal také skupinu stranických funkcionářů okolo Alexandra Smirnova, kteří na soukromých schůzkách kritizovali brutální metody kolektivizace.

Podařilo se mu proniknout do okruhu nejbližších oblíbenců Josifa Vissarionoviče Stalina. V roce 1937 se stal jedním z hlavních organizátorů velké čistky a v roce 1939 byl zvolen do ústředního výboru strany.[1] Ve stranickém aparátu úzce spolupracoval s Georgijem Malenkovem. Po válce řídil vyšetřování Leningradské aféry a při sesazení vedoucích představitelů Karelo-finské sovětské socialistické republiky mu asistoval Jurij Andropov.[2] V roce 1952 se stal předsedou kontrolní komise strany a členem politbyra. Po Stalinově smrti byl zbaven funkce a krátce nato zemřel na zástavu srdce v důsledku zápalu plic. Byl zpopelněn a jeho urna uložena na hřbitov u Kremelské zdi. Bylo po něm pojmenováno mnoho ulic v SSSR, Škirjatovova ulice v Slovjansku byla v rámci dekomunizace Ukrajiny roku 2016 přejmenována na Samborskou.

Na masových popravách měl srovnatelný podíl jako Nikolaj Ježov nebo Genrich Jagoda, na rozdíl od nich však nebyl zlikvidován, neboť působil v zákulisí a nepředstavoval pro Stalina mocenského konkurenta. Byl známý nemilosrdným vykonáváním rozkazů, při mučení zatčených projevoval sadistické sklony.[3] Lev Davidovič Trockij ho ve svých vzpomínkách popisoval jako bezcharakterního primitiva bez smyslu pro humor.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matej Feodorowitsch Schkirjatow - Munzinger Biographie. www.munzinger.de [online]. [cit. 2023-07-09]. Dostupné online. 
  2. Vladimír Claude Fišera: Vyborg, Budapešť, Praha, Kábul | Listy. www.listy.cz [online]. [cit. 2023-07-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-07-09. 
  3. Правозащитники Против Пыток. Правозащитники Против Пыток [online]. [cit. 2023-07-09]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]