Buržoazní nacionalismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Buržoazní nacionalismus je pojem marxistické terminologie. Odkazuje k praktikám rozdělování lidí podle národnosti, rasy, etnika nebo náboženství, které mají odvracet od třídního boje.

Je považován za strategii rozděl a panuj[1] užívané vládnoucí třídou k zabránění sjednocení dělnické třídy proti buržoazii (z toho důvodu marxistický slogan: Proletáři všech zemí, spojte se!).

Opakem buržoazního nacionalismu je proletářský internacionalismus.

Uplatnění[editovat | editovat zdroj]

V Československu se stal buržoazní nacionalismus tématem po nástupu KSČ k moci na konci 40. let a začátku politických procesů v letech padesátých. V roce 1954 se konal tzv. Proces s buržoazními nacionalisty. Tehdejší režim odsoudil řadu lidí za buržoazní nacionalismus.[2] Komunistická vláda prostřednictvím řady médií poté v následujících letech své vlády vykreslovala některé politické síly meziválečné ČSR jako hledící si výhradně vlastních majetkových a národních zájmů, přehlížejíce zájmy pracujících. K obdobným praktikám docházelo i v řadě dalších zemí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bourgeois nationalism na anglické Wikipedii.

  1. Alpha Kappa. Nationalism: The Divide-And-Conquer Strategy Of The Bourgeoisie [online]. [cit. 2010-07-10]. Dostupné online. 
  2. Českoslovenští a čeští ministři v dějinách na stránkách mzv.cz, včetně těch obviněných z buržoazního nacionalismu komunistickou vládou. www.mzv.cz [online]. [cit. 06-03-2011]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 06-03-2011. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]