Herkules Maxmilián Sforza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Massimiliano Sforza)
Herkules Maxmilián Sforza
Narození25. ledna 1493
Milán
Úmrtí4. června 1530 (ve věku 37 let)
Paříž
OtecLodovico Sforza
MatkaBeatrix Estenská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Herkules Maxmilián Sforza (italsky Ercole Massimiliano Sforza; 25. ledna 1493 Miláno4. června 1530 Paříž) byl milánským vévodou z rodu Sforzů a vládl v období mezi francouzskými invazemi.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Narodil se z manželství milánského vévody Ludvíka, zvaného Mouřenín, s ferrarskou princeznou Beatricí d'Este a měl pouze mladšího bratra Františka (1495 – 1535). Jeho děd František I. se v roce 1450 zmocnil vlády nad Milánským vévodstvím a svůj nárok na vévodský stolec podložil manželčiným příbuzenstvím s posledním vévodou. Blanka Viscontiová byla nemanželskou dcerou posledního viscontiovského vévody Filipa. Po jeho smrti se vlády ujal nejstarší syn Galeazzo, který však zemřel rukou vrahů po deseti letech panování a regentské vlády za jeho malého synka Giana se ujal Galeazův mladší bratr Ludvík Mouřenín.

Život[editovat | editovat zdroj]

Maxmilián vyrůstal na přepychovém dvoře svého otce, který se v roce 1494 stal právoplatným milánským vévodou. Jeho vláda však netrvala dlouho, protože v roce 1499 do země vtrhla vojska francouzského krále Ludvíka XII. a vévodská rodina byla nucena zemi opustit. V roce 1512 pak francouzskou armádu v bitvě u Ravenna vyhnali švýcarští žoldnéři najatí papežem (Cambraiská liga) a dosadili na uprázdněný stolec právoplatného vévodu. Maxmilián byl vévodou pouhé dva roky. V roce 1515 vpadli do země opět Francouzi a Maxmiliána v bitvě u Marignana zajali. Ten se pak za rentu třiceti tisíc dukátů vzdal svých nároků.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maximilian Sforza na německé Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]