Marie Trachtová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Trachtová
Marie Trachtová (okolo r. 1910)
Marie Trachtová (okolo r. 1910)
Narození9. listopadu 1865
Poděbaby
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí12. července 1924 (ve věku 58 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Povolánípedagožka, školní inspektorka
PodpisMarie Trachtová – podpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marie Trachtová (9. listopadu 1865 Poděbaby12. července 1924 Praha) byla česká pedagožka, školní inspektorka, spolková činovnice a feministka. Stala se ředitelkou hospodyňské dívčí školy ve Stěžerách u Hradce Králové, vůbec první takové školy v českých zemích. Po vzniku Československa se roku 1919 se stala školní inspektorkou státních hospodyňských škol.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Poděbabech poblíž Německého Brodu. Vychodila zde obecnou školu a následně nastoupila na učitelský ústav, který roku 1884 absolvovala složením zkoušek pro industriálni učitelky. Učitelské povolání bylo v té době při výkonu spojeno s příslibem celibátu, Kozlová tak zůstala svobodná.

Pedagogika[editovat | editovat zdroj]

Roku 1887 se stala první ředitelkou hospodyňské dívčí školy zřízené na zámku ve Stěžerách u Hradce Králové, vlastněného rodem Harrachů. Škola tak stavěla na základech hospodyňského vzdělání reprezentovaných mj. kuchařskými publikacemi a spisy Magdaleny Dobromily Rettigové. Výuka se zaměřovala především na vzdělávání dívek z majetnějších rodin, zejména v praktických a domácích pracích, které pak absolventky uplatňovaly hlavně ve vlastních domácnostech poté, co se vdaly. Hospodyňský ústav ve Střežerách je připomínán jako první hospodyňská škola svého druhu v historii českého školství a byl důležitou součástí procesu vzdělávání především českých žen v Rakousku-Uhersku konce 19. století.

Posléze se stala ředitelkou Státního pedagogického semináře pro vzdělání učitelek škol hospodyňských v Chrudimi,[1] určeného k přípravě nových pedagogických pracovnic. Tento ústav byl odpovědný za značnou část všech hospodyňských učitelek v českých zemích. Po vzniku ČSR byla z gesce čs. ministerstva zemědělství pověřena členstvím ve Státní zkušební komisi pro učitelství na hospodyňských školách[2] a jmenována školní inspektorkou odpovědnou za pedagogický dozor nad veškerým hospodyňským školstvím v Československé republice. S touto funkcí patrně natrvalo přesídlila do Prahy.

Vedle pedagogické činnosti byla rovněž publikačně činná: vydala řadu hospodyňských učebnic a kuchařek. Rovněž redigovala časopis Česká hospodyně, vydávaný v letech 1900 až 1920, a přispívala mimo jiné do Ženských listů.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Marie Trachtová zemřela 12. července 1924 v Praze-Strašnicích ve věku 58 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BEJVÁVALO.CZ. Historický snímek 'Marie Trachtová.' - Bejvávalo.cz. Bejvavalo.cz [online]. [cit. 2022-03-16]. Dostupné online. 
  2. ZEMĚDĚLSTVÍ, Czechoslovakia Ministerstvo. Casové spisky. [s.l.]: [s.n.] 1152 s. Dostupné online. Google-Books-ID: zvZMAAAAYAAJ. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]