Marie Hedvika z Windisch-Grätze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Hedvika z Windisch-Grätze
Narození16. června 1878
Štěkeň
Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
Úmrtí22. září 1918 (ve věku 40 let)
Chur
ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
ChoťBedřich ze Szapáry
DětiMarie Anna Szapáryová z Muraszombath, Széchyszigetu a Szapáru[1]
Ladislav ze Szapáry
RodičeAlfred August z Windischgrätze[1] a Marie Gabriela z Auerspergu[1]
PříbuzníMarie Kristina z Kentu[2] (vnučka)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marie Hedvika princezna z Windisch-Grätze, provdaná von Szapáry, německy Maria Hedwig zu Windisch-Grätz (16. června 1878 zámek Štěkeň22. září 1918 Chur, Švýcarsko) byla česko-rakouská šlechtična z knížecího rodu Windischgrätzů. Je známa především jako babička britské princezny Marie Kristýny, manželky prince Michael z Kentu. Její manžel Bedřich ze Szapáry byl v letech 1913–1914 posledním rakousko-uherským velvyslancem v Rusku.

Život[editovat | editovat zdroj]

Marie Hedvika Anna Bertha Vilemína Kristýna Alžběta Rosita z Windisch-Grätze (německy Maria Hedwig Anna Bertha Wilhelmine Christine Elisabeth Rositta, Prinzessin zu Windisch-Grätz) se narodila na zámku ve Štěkni na Strakonicku v jižních Čechách jako nejstarší dcera knížete Alfreda III. Augusta z Windisch-Grätze a jeho manželky Gabriely z Auerspergu.

Dne 27. dubna 1908 se Marie Hedvika ve Vídni provdala za uherského hraběte a diplomata Bedřicha Szapáryho, syna generála Ladislava Szapáryho a Mariany von Grünne. Manželé měli čtyři děti:

Marie Hedvika byla c. k. palácovou dámou a dámou Řádu hvězdového kříže. Kromě toho měla krásný hlas a hrála na klavír na koncertní úrovni. Byla talentovanou také v dalších uměleckých oborech a byla oblíbenou vypravěčkou.

Marie Hedvika Szapáryová zemřela na tuberkulózu 22. září 1918 ve švýcarském Churu. Její tři přeživší děti vychovával jejich otec Bedřich, který zemřel v roce 1935 ve Vídni.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hedwig von Szapáry na portugalské Wikipedii.

  1. a b c Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.
  2. Darryl Roger Lundy: The Peerage.