Marián Horský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Generálmajor Ing. Marián Horský

Narození28. srpna 1945
Pribeník
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí11. prosince 2020 (ve věku 75 let)
Vojenská kariéra
Hodnostgenerál

Marián Horský (28. srpna 1945, Pribeník11. prosince 2020) byl slovenský generál, bývalý zástupce velitele Východního vojenského okruhu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Roku 1966 ukončil Vyšší vojenské učiliště ve Vyškově na Moravě. Po jeho absolvování se stal vojákem z povolání, přičemž získal hodnost poručíka. Následně do roku 1976 vykonával vojenské velitelské funkce na úrovni čety, roty, praporu a pluku. V roce 1974 byl přemístěn z českých zemí na Slovensko.

Od roku 1976 až do roku 1978 absolvoval postgraduální interní studium na Vojenské akademii Antonína Zápotockého v Brně. Po jeho skončení byl ustanoven do funkce náčelníka štábu a od roku 1980 velel 63. motostřelecká pluku v Michalovcích. V roce 1982 byl ustanoven do funkce zástupce velitele 14. tankové divize v Prešově.

Od roku 1984 až do roku 1986 absolvoval studium na Vojenské akademii Generálního štábu v Moskvě. Po ukončení studia postupně vykonával funkce velitele 14. tankové divize, zástupce velitele Východního vojenského okruhu, náčelníka organizační zprávy hlavního štábu Velitelství Armády ČR a svou vojenskou kariéru ukončil roku 2002 ve Varšavě, kde působil na velvyslanectví ČR jako vojenský diplomat.

Je ženatý, otec dvou dětí.

Místa vojenského působení[editovat | editovat zdroj]

Uherské Hradiště, Vyškov, Stříbro, Trebišov, Brno, Michalovce, Prešov, Moskva, Trenčín, Bratislava, Varšava .

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marián Horský na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]