Malostranský potok (přítok Vltavy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malostranský potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava

Malostranský potok je zaniklý levostranný přítok Vltavy v Praze na Malé Straně.[p. 2]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramenil na severních stráních Petřína západně od ulic Břetislavova a Tržiště, v jejichž trase vytvářel údolí. Byl jedním z potoků, které odváděly vodu z bělohorské křídové tabule. Jižně od Karlova mostu se vléval do Čertovky.

Původně napájel opevňovací příkop gotické fortifikace Menšího Města pražského, později byla jeho voda používána k zavlažování místních vinic a zahrad. Prameny potoka byly po roce 1582 podchyceny do vodovodního systému. Ještě v 50. letech 20. století tento systém zásoboval pitnou vodou Strahovský klášter, Lobkovický palác nebo nemocnici Milosrdných sester ve Vlašské ulici.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Existující okolní prameny vyvěrají přibližně na této úrovni (s ohledem na zjištěné podloží).
  2. Uvedené souřadnice a nadmořské výšky jsou orientační.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • AUGUSTA, Pavel, ed. Praha a Vltava: řeky, potoky a vodní nádrže Velké Prahy. Vyd. 1. Praha: Milpo media ve spolupráci s Vyd. a nakl. MILPO, 2005. 207 s. Knihy o Praze. ISBN 80-903481-2-2. Kapitola Pražské vody. Ztracené vodní toky (Jiří Pergler), s. 49–53.
  • JEČNÝ, Hubert. Kampa a malostranský potok v raně středověkém osídlení pražského podhradí. Praha staletá. Ročník XVIII, rok 1988, Praha: Orbis, 1965-. S. 11–32. Dostupné online (s omezením).
  • SEMOTANOVÁ, Eva. Předhusitská Praha na plánu Václava Vladivoje Tomka z roku 1892. In: Husitství - reformace - renesance. Uspořádali Jaroslav Pánek, Miloslav Polívka a Noemi Rejchrtová. Historický ústav. Praha 1994. S. 1006–1007. pdf. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]