Mínojština

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mínojština
Poloha ostrova Kréta na mapě Řecka
Poloha ostrova Kréta na mapě Řecka
RozšířeníKréta, Řecko
Počet mluvčích0
Klasifikaceneklasifikované jazyky
PísmoKrétské hieroglyfy, Lineární písmo A
Postavení
Regulátornení stanoven
Úřední jazyknení úředním
Kódy
ISO 639-1není
ISO 639-2není
ISO 639-3omn
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ukázka lineárního písma A

Mínojština byl jazyk (možná i více jazyků) mínojské civilizace, což byla civilizace na Krétě, přibližně mezi 1800–1450 př. n. l. Na Krétě byly nalezeny písemné památky z této doby, zapsané krétskými hieroglyfy a lineárním písmem A. Tato písma ale ještě nebyla rozluštěna, a tak není podoba jazyka který zapisují známa. Existují ale poznámky ze starověkého Egypta, které nejspíše zaznamenávají mínojský jazyk, a lze z nich odvodit např. fonologii mínojštiny, jedná se často ale jen o názvy míst. Je velmi pravděpodobné, že eteokrétština, jazyk, kterým se na Krétě mluvilo mezi 7–3. stoletím př. n. l. (tedy asi po 1000 let později), se vyvinula právě z mínojštiny. Stejně jako mínojština, není známo do jaké jazykové rodiny eteokrétština patří.

Není známo do jaké jazykové rodiny mínojština patří, jedná se tedy o neklasifikovaný jazyk. Existují hypotézy o tom, že mínojština patří mezi indoevropské jazyky nebo semito-hamitské jazyky. Lingvista Brent Davis objevil, že se v textech zapsaných lineární písmem A vyskytuje slovosled VSO.[1][2][3]

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Číslovky[editovat | editovat zdroj]

Mínojsky Česky
kaja jeden
zadaja dva
sanaja tři
arapija čtyři
taja pět
sasadaja šest
sasutaja sedm
sakotija osm
tesuraja devět
naruja deset

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Minoan language na anglické Wikipedii.

  1. BUDIN, Stephanie Lynn. The Ancient Greeks: New Perspectives. [s.l.]: ABC-CLIO 487 s. Dostupné online. ISBN 978-1-57607-814-3. (anglicky) 
  2. MELBOURNE, Andrew Trounson, University of. How do you crack the code to a lost ancient script?. Pursuit [online]. 2019-11-05 [cit. 2021-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Glottolog 4.3 - Minoan. glottolog.org [online]. [cit. 2021-01-20]. Dostupné online.