Lonchura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLonchura
alternativní popis obrázku chybí
Panenka tříbarvá
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Podřádzpěvní (Passeri)
InfrařádPasserida
NadčeleďPasseroidea
Čeleďastrildovití (Estrildidae)
RodLonchura
Binomické jméno
Lonchura
(Sykes, 1832)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lonchura (Sykes, 1832) je rod z čeledi astrildovitých a jde o malé exotické ptactvo, často chované jako okrasné. Je to rod poměrně početný s velkým množstvím druhů i poddruhů. Obecně se jim říká i panenky nebo stračky a vyskytují se v Asii (především JZ a JV) a v Austrálii. Živí se bobulemi a zrním z klasů obilí, výjimečně i hmyzem. Nechvalně známá je hlavně panenka hnědoprsá, která se mimo dobu hnízdění sdružuje do obrovských hejn, které působí velké ztráty na úrodě obilnin. Dalším známým a početným zástupcem je třeba panenka muškátová. Tito ptáci mají velké snůšky vajec, může jich být až deset, přičemž jiné druhy z čeledi astrildovitých snášejí vajec maximálně šest. Nejedná se o příliš pestré ptáky a pohlavní dimorfismus je nevýrazný.

Do rodu Lonchura patří také oba druhy rýžovníků[1], které bývají někdy řazeny do samostatného rodu Padda.

Stračka zakrslá

Do rodu Lonchura byly též řazeny stříbrozobka zpěvná (Euodice cantans) a stříbrozobka malabarská (Euodice malabarica), nyní řazené do samostatného rodu Euodice.

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Panenka černohlavá

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ARNAIZ-VILLENA, Antonio; RUIZ-DEL-VALLE, Valentin; GOMEZ-PRIETO, Pablo. Estrildinae Finches (Aves, Passeriformes) from Africa, South Asia and Australia: a Molecular Phylogeographic Study. The Open Ornithology Journal. Roč. 2, čís. 1, s. 29–36. Dostupné online [cit. 2016-03-13]. DOI 10.2174/1874453200902010029. 
  2. http://www.biolib.cz/cz/taxon/id29005/#dubium [online]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]