Liverpoolská metropolitní katedrála

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Liverpoolská metropolitní katedrála
Místo
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
ProvincieLiverpool
DiecézeLiverpool
ZasvěceníKristus Král
Architektonický popis
ArchitektEdwin Lutyens a Frederick Gibberd
Stavební slohmoderní architektura
Výstavba1962
Další informace
AdresaMetropolitan Cathedral, Cathedral House, Mount Pleasant, Liverpool L3 5TQ, Liverpool, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
UliceMount Pleasant
Oficiální webOficiální web
Kód památky1070607
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Možná hledáte: anglikánská Liverpoolská katedrála.

Liverpoolská metropolitní katedrála neboli Metropolitní katedrála Krista Krále (Liverpool Metropolitan Cathedral, Metropolitan Cathedral of Christ the King) je římskokatolická katedrála v anglickém městě Liverpoolu. Je sídlem Arcidiecéze Liverpool.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Interiér katedrály

V devatenáctém století se v Liverpoolu usadilo mnoho Irů prchajících před hladomorem a většina z nich vyznávala katolickou víru.[1] V roce 1850 byla vydána papežská bula Universalis Ecclesiae, která zřídila úřad liverpoolského biskupa. Původně sloužil biskup mše v mariánské kapli (zbořené v osmdesátých letech dvacátého století), až v roce 1930 byl ze sbírky mezi farníky zakoupen pozemek pro stavbu katedrály v lokalitě Brownlow Hill. Edwin Lutyens navrhl monumentální budovu, jejíž kupole měla svými rozměry překonat i římskou baziliku svatého Petra.[2] Stavba byla zahájena v roce 1933, avšak práci přerušila druhá světová válka. V roce 1958 byla dokončena krypta, pak se arcibiskup William Godfrey rozhodl od Lutyensova projektu z finančních důvodů upustit a vypsat novou soutěž na dostavbu, kterou vyhrál architekt Frederick Gibberd. Katedrála byla vysvěcena 14. května 1967, její podoba byla inspirována trnovou korunou a měla ilustrovat závěry druhého vatikánského koncilu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kontroverzní modernistická budova ve tvaru komolého kužele se šestnácti vnějšími pilíři získala přezdívku „Paddyho vigvam“.[3] Katedrála je vysoká 84,9 metru, je postavena z betonu a skla. Interiér je tvořen mramorem dovezeným z Makedonie. Autorkou oltářního krucifixu je Elisabeth Frinková, vitrážová okna navrhli John Piper a Patrick Reyntiens. Varhany vyrobila londýnská firma J. W. Walker & Sons Ltd.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Liverpool is a city with deep Irish roots. Irish Echo Newspaper [online]. [cit. 2023-05-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. The Greatest Building Never Built [online]. 2007-01-11 [cit. 2023-05-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. TRÉGUER, Pascal. meaning and origin of Scouse ‘Paddy’s Wigwam’ [online]. 2019-05-21 [cit. 2023-05-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Grand Organ of Liverpool Metropolitan Cathedral. www.cathedralmusictrust.org.uk [online]. [cit. 2023-05-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]