Liptovská Mara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O zaniklé obci pojednává článek Liptovská Mara (okres Liptovský Mikuláš).
Liptovská Mara
Nádrž Liptovská Mara
Nádrž Liptovská Mara
Poloha
SvětadílEvropa
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajŽilinský
OkresLiptovský Mikuláš
Liptovská Mara
Liptovská Mara
Liptovská Mara, Slovensko
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha27 km²
Objem360,5 mil. m³
Ostatní
Typpřehrada
Přítok vodyVáh, Sestrč, Kvačianka, Beňušovský potok, Petruška, Benický potok, Andický potok, Paludžanka, Dúbravka
Odtok vodyVáh
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Liptovská Mara je vodní dílo u Liptovského Mikuláše na severu Slovenska, na řece Váh pod Tatrami. Přehradní nádrž leží přesně mezi Liptovskou Teplou a Liptovským Mikulášem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavba byla zahájena roku 1965 a dokončena roku 1975; hlavním důvodem její výstavby byla ochrana měst v povodí Váhu před povodněmi a kromě toho se v hrázi i průtokem vody vyrábí elektřina pomocí 4 turbín (dvěma Kaplanovými a dvěma zpětnými Dériazovými turbínami) s celkovým výkonem 198 MW. Hráz je vysoká 53 m s maximální hloubka nádrže je 45 m a je tvořená zeminou s hlinitým těsněním. Při stavbě hráze se přemístilo 11 mil. m3 zeminy, 300 tisíc m3 kamene a 400 tisíc m3 železobetonu. V koruně je hráz dlouhá 1350 metrů. Vodní plocha má rozlohu 2 700 ha. S objemem vody 360 mil. m³ je Liptovská Mara největší nádrží na Slovensku na řece Váh.

Při výstavbě bylo zaplaveno 7 liptovských vesnic úplně (Liptovská Mara, (Stará) Liptovská Sielnica, Paludza, Parížovce, Sokolče, Vrbie), další pak částečně (Bobrovník, Liptovský Trnovec, Benice - část Čemice). Bylo přestěhováno přes 4000 obyvatel (což bylo tehdy 940 rodin).

Využití[editovat | editovat zdroj]

Hlavní důvodem stavby přehrady je ochrana vesnic před povodněmi na řece Váh, ale zároveň slouží na výrobu elektrické energie. Pod hrází se nachází 4 turbíny s výkonem 198 MW. V části zrušené vesnice Ráztoky se nachází Aquapark Tatralandia, který se nachází v prostoru termálních pramenů objevených v 90. letech 20. století. Dnes se na březích nádrže nacházejí rekreační centra.

Poloostrov Ratkovo s přilehlými vodami je chráněným územím.

Historická osada[editovat | editovat zdroj]

Nad přehradní zdí Liptovské Mary, 2 km jižně od obce Bobrovník, na východním úpatí vrchu Úložisko (741,7 m n. m.) se nachází archeologická lokalita Havránok náležející púchovské kultuře doby laténské - opevnění osady Kotinů s druidskou svatyní z 1. století př. n. l. Je zde vybudován i archeologický skanzen.

Panorama[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Liptovská Mara (priehrada) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]