Le Creusot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Le Creusot
Le Creusot – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška316–516 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
RegionBurgundsko-Franche-Comté
DepartementSaône-et-Loire
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha18,1 km²
Počet obyvatel21 991 (2014)
Hustota zalidnění1 215 obyv./km²
Správa
StarostaDavid Marti
Vznik1253
Oficiální webwww.le-creusot.fr
E-mailmairie.creusot@ville-lecreusot.fr
PSČ71 200
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Le Creusot [l'krözo] je město ve francouzském Burgundsku, ležící 60 km severozápadně od Mâconu, správního sídla departementu Saône-et-Loire. Má přes dvacet tisíc obyvatel, se spádovou oblastí (Aire urbaine) čtyřicet tisíc.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o vesnici jménem Crozot (ze slova creux, tzn. úvoz) pochází z roku 1253. Město začalo růst díky těžbě uhlí a rozvoji těžkého průmyslu, v roce 1836 vznikla firma Schneider et Cie, jeden z největších evropských výrobců zbraní. Symbolem továrny je obří buchar z roku 1877, který je vyobrazen také v městském znaku.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Zbrojovka ukončila činnost v roce 1984, v tradici průmyslových aktivit pokračují společnosti ArcelorMittal, Areva, Snecma a Alstom, v Le Creusot také sídlí technologický institut Burgundské univerzity. Na místním nádraží zastavují vlaky TGV na trati z Paříže do Lyonu. Historickou památkou je zámek Château de la Verrerie s bývalou královskou sklářskou manufakturou, nachází se zde také radnice, neogotický kostel sv. Jindřicha, kulturní centrum L'arc a zábavní park Parc touristique des Combes.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]