Lakušník Rionův

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLakušník Rionův
alternativní popis obrázku chybí
Lakušník Rionův (Batrachium rionii)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádpryskyřníkotvaré (Ranunculales)
Čeleďpryskyřníkovité (Ranunculaceae)
Rodlakušník (Batrachium)
Binomické jméno
Batrachium rionii
(Lagger) Nym., 1850
Synonyma
  • Ranunculus rionii Lagger
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lakušník Rionův někdy též lakušník plihý[2] (Batrachium rionii, syn.: Ranunculus rionii) je druh rostliny z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se zpravidla o jednoletou vodní bylinu, která může po vyschnutí růst i na bahnitých substrátech.[3] Lodyha je většinou nevětvená, podle stanoviště může dorůstat délky až 80 cm.[3][4] Listy jsou střídavé, lupenité na hladině plovoucí listy u tohoto druhu chybí. Čepele ponořených listů jsou několikrát dlanitosečné s niťovitými úkrojky, po vytažení z vody zachovává paprskovitý tvar a úkrojky se nesbíhají do štětičky.[3] Na bázi listů jsou palisty. Květy jsou jednotlivé, oboupohlavné a pravidelné s víceméně kuželovitým květním lůžkem, vykvétají nad hladinou a jsou opylovány hmyzem (entomogamie).[3] Plodní stopka bývá nejčastěji 3–5 cm dlouhá.[3] Kališních lístků je 5, jsou zelené, asi 2–2,5 mm dlouhé.[3] Korunních je většinou také pět, jsou bílé, na bázi se žlutou skvrnou.[3] Květy jsou spíš malé, korunní lístky jsou asi 3,5–5 mm dlouhé.[3] Tyčinek je asi 10–25, val kolem jamky nektária je půlměsíčitý, pestíků a později nažek je relativně hodně, asi 50–100.[3] Plodem je nažka, na vrcholu zakončená krátkým zobánkem, zralé nažky jsou jen asi 0,5–1 mm dlouhé a jsou uspořádány na květním lůžku do souplodí. Plody se šíří vodou (hydrochorie).[3] Počet chromozómů je 2n=16.[4]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh je rozšířen od střední a jihovýchodní Evropy po východní Asii, dále roste v Egyptě a v jižní Africe.[3] V České republice roste roztroušeně v nižších polohách, cca do 400 m n. m. Veden jako silně ohrožený druh flóry ČR, kategorie C2.[4][3]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vodní rostlinu, která se vyskytuje ve stojatých vodách, často mírně zasolených.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. DOSTÁL, Josef. Nová Květena ČSSR, vol. 1. Praha: Academia, 1989. 
  3. a b c d e f g h i j k l m HUSÁK, Štěpán; HEJNÝ, Slavomil; SLAVÍK, Bohumil. Batrachium (DC.) S.F. Gray. In: HEJNÝ, Slavomil; SLAVÍK, Bohumil (eds.). Květena České republiky, vol. 1. Praha: Academia, 1988. S. 446–456.
  4. a b c KAPLAN, Zdeněk. Batrachium (DC.) S.F. Grey. In: KUBÁT, Karel et. all. Klíč ke květeně České republiky. Praha: Academia, 2002. S. 121–124.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]