Přeskočit na obsah

Ladislav Ahmed Vondřich

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
plk. Ladislav Ahmed Vondřich
Narození20. dubna 1886
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí20. září 1938
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Povolánívoják
ZaměstnavatelČeskoslovenská armáda
Nábož. vyznáníod srpna 1919 islám
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ladislav Ahmed Vondřich (20. dubna 1886 Praha20. září 1938 Praha) byl československý legionář a důstojník.

Před první světovou válkou

[editovat | editovat zdroj]

Ladnislav Vondřich se narodil 20. dubna 1886 v Praze. Vystudoval obchodní školu a poté vycestoval do Poviselského kraje, který byl pod nadvládou Ruského impéria. Pracoval jako účetní, byl členem Sokola.

První světová válka

[editovat | editovat zdroj]

Po vypuknutí první světové války vstoupil Ladislav Vondřich do České družiny. Zúčastnil se bitvy u Zborova a postupně se z velitel roty vypracoval na zatímního velitele pluku. Po vypuknutí nepřátelství s bolševiky velel v červenci 1918 jednotce držící železniční stanici Dymka. I když byl odtud přesilou nakonec vytlačen, usnadnil tím další postup československých jednotek na Bugulmu. Ve stejné době byl i velitelem jihoslovanské části 1. československé střelecké divize. Dne 15. srpna téhož roku byl ustanoven dispozičním důstojníkem 9. československého střeleckého pluku, pět dní poté pak inspektorem zajateckých táborů a přesídlil do Omsku. Od dubna 1919 působil u Týlového intendantstva. V červenci 1919 odplul ze Sibiře na lodi Liverpool Maru, přičemž zastával funkci československého zástupce u majitele lodi a odpovídal za přepravovaný náklad. Po dvou dnech v Praze se opět vrátil do Vladivostoku, působil pak u ústřední hospodářské komise. Jeho definitivní návrat do Československa proběhl v říjnu 1920. Dosáhl hodnosti majora. V srpnu 1919 přestoupil na islám a přijal druhé jméno Ahmed.

Po první světové válce

[editovat | editovat zdroj]

Po návratu do Československa pokračoval v armádní službě. Působil jako zástupce velitele několika pluků. Měl problémy z alkoholem, což se odrazilo v jeho hodnocení. Protože nedošlo ke zlepšení byl v roce 1927 přeřazen do výslužby. Žil v Praze a jeho zdravotní stav se zhoršoval. Stal se členem Nezávislé jednoty československých legionářů. Zemřel 20. září 1938 v Praze. Jeho tělo bylo zpopelněno 4. října ve strašnickém krematoriu. Dosáhl hodnosti plukovníka.

Vyznamenání

[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]