Léštnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Léštnice
Lokalita
Charakterzaniklá vesnice
ObecSlavonice
OkresJindřichův Hradec
KrajJihočeský kraj
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíLéštnice (1,388 km²)
Nadmořská výška555 m n. m.
PSČ378 81
Léštnice
Léštnice
Další údaje
Kód ZSJ198528
Zaniklé obce.cz1998
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Léštnice (uváděna též pod názvy Leštnice či Lešťnice,[1] německy Lexnitz) je zaniklá moravská vesnice a název katastrálního území, jež je součástí území města Slavonice. Vesnice existovala do poloviny 20. století u styku hranic Čech, Moravy a Dolních Rakous a byla zbořena roku 1951 po svém začlenění do hraničního pásma. Jedná se o západní ze dvou moravských vesnic, zbořených po svém začlenění do tohoto pásma – druhou vesnicí byly Ječmeniště.

Poloha a správní členění[editovat | editovat zdroj]

Vesnice ležela 4 km jihozápadně od Slavonic, jejichž exklávou byla minimálně do roku 1948. Podle mapy Jihlavského kraje[2], z roku 1957, však Léštnice byla po roce 1948 od Slavonic oddělena a připojena k Maříži, s níž pak byla nakonec opětovně připojena ke Slavonicím. Vesnice spadala pod farnost ve Starém Městě pod Landštejnem a školu v Maříži. V Léštnici bývalo přes 10 stavení uspořádaných kolem návsi s malým rybníčkem. Dnes lze pouze rozeznat cestu směrem na Trojmezí u Slavonic, hráz rybníčku a několik propadlých sklepů. Přes území dnes vedou turistické cesty ze sousední Maříže do Rakouska nebo na Trojmezí a dále do Čech. Z necelých 139 ha obce dnes tvoří skoro 63 ha les a 67 ha je využíváno zemědělsky, zbylých 9 ha je bývalá ves a cesty.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o vsi pochází z roku 1399. Zachariáš z Hradce v roce 1580 získal vesnici v dražbě a daroval ji nemocnici ve Slavonicích. Následně byla obec v roce 1761 společně s Kadolcem a Pečí odkoupena za cenu 6 000 zlatých radními ze Slavonic. Do konce 18. století stálo v obci 15 domů. V roce 1921 to bylo již pouze 12 domů s 50 obyvateli, z toho 38 německy mluvících.[3] V roce 1945 bylo veškeré německé obyvatelstvo odsunuto a uchýlilo se převážně do nedalekého Rakouska, kde od roku 1955 existuje vesnička v blízkosti Dobersbergu, která nese jméno Lexnitz. Do vesnice se nastěhovalo v rámci osídlování pohraničí několik českých rodin. Jelikož Léštnice ležela přímo na hranici s Rakouskem, bylo komunistickým režimem rozhodnuto, že bude ves zařazena do tzv. Zakázaného pohraničního pásma a dojde k jejímu zániku. Po šesti letech (tj. v roce 1951) se české obyvatelstvo muselo vystěhovat a ves byla zbořena.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Léštnice se moha ve své době pochlubit nejstarší dřevěnou kaplí na Moravě. Kaplička byla pokryta šindelem a na věžičce, ve kterém dříve visel zvon, měla lucernu. Sakrální stavby tohoto typu byly na našem území jedinečné a kaple byla vedena jako památkově chráněná.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historický lexikon obcí České republiky - 1869–2011, Český statistický úřad
  2. Mapa Jihlavského kraje z roku 1957
  3. TIRAY, Jan. Vlastivěda moravská, Slavonický okres. Brno: Muzejní spolek, 1926. 268 s. S. 94. 
  4. Südmähren (německy)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]