Lávka U Tenisu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
lávka U Tenisu
Základní údaje
StátČeskoČesko Česko
PřesBečva
Souřadnice
Parametry
Materiálbeton a konstrukční ocel
Délka94,6 m
Šířka3,5 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lávka U Tenisu je železobetonová a ocelová lávka pro pěší a cyklisty v městské části Přerov I-Město města Přerov v okrese Přerov. Geograficky se nachází v nížině Bečevská brána na Hané v Olomouckém kraji.[1]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Současná lávka je postavena na místech dřívějších lávek stavěných již ve 20. století, kdy např. dřevěná lávka se v roce 1981 nečekaně zřítila. V roce 1984 byla dána do provozu na stejném místě nové závěsná lávka, která byla zničena v červenci 1997 během tehdejších katastrofálních povodní na Moravě a Odře. Další lávka, která byla postavena na konci 90. let, musela být v roce 2014 stržena. Největší devastující vliv na lávky měly vždy povodně na řece Bečvě. Současná lávka byla slavnostně otevřena dne 1. září 2015. Lávka spojuje tenisový areál a Rybářskou alej (levý břeh Bečvy) s Přírodní památkou Malé laguny (pravý břeh bečvy). Předchozí dvě lávky se skládaly z betonových prefabrikátů, ve kterých bylo umístěno 14 předpjatých lan a po krajích dalších 6 ocelových lan, spletených ve svazek. Současná lávka je, z ohledu na povodně, vyšší než všechny předchozí lávky a podobně jako předchozí lávka, je využívána pro provoz cyklistů i chodců. Lávka umožňuje v naléhavých případech také přejezd vozidel integrovaného záchranného systému. Současná lávka má délku 94,6 m a šířku 3,5 m. Je také předpjatá, podepřena 2 železobetonovými pilíři a zavěšena na 2 ocelových pylonech pomocí lan. V noci je lávka osvětlena.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Lávka je celoročně volně přístupná a nachází se křižovatkách turistických a cyklistických tras, např. cyklostezka Bečva, EuroVelo4, cyklotrasa GW Krakov-Morava-Vídeň, naučná stezka Přerovským luhem aj.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Lávka U Tenisu [online]. Přerov: Statutární město Přerov [cit. 2024-02-09]. Dostupné online. 
  2. JIŘÍ, Rosmus. Mosty v Přerově po 2. světové válce [online]. SOUKROMÝ ARCHÍV JIŘÍHO ROSMUSE [cit. 2021-02-09]. Dostupné online. 
  3. POLÁKOVÁ-UVÍROVÁ, Petra. Bagr se "zakousl" do lávky v Přerově, spolu s ní zmizel kus historie. Deník.cz. 2014-10-01. Dostupné online [cit. 2024-02-09]. 
  4. POLÁKOVÁ-UVÍROVÁ, Petra. Lávka U tenisu, poničená od povodní, se pohnula. Přerovský deník. 2012-12-14. Dostupné online [cit. 2024-02-09]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]