Kráječ vajec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jednoduchý kráječ z plastu
Kráječ jehož levá část je užívána klasicky, v pravé části je kráječ na šestiny vejce

Kráječ vajec (řidčeji plátkovač vajec) je kuchyňská pomůcka sloužící k nakrájení vajec uvařených natvrdo na stejnoměrně silné plátky. Ty slouží jako pokryv chlebíčků, součást salátů nebo studených („obložených“) mís.

Kráječe vajec sestávají obvykle ze dvou dílů, přičemž spodní díl vyrobený z plastu, hliníku nebo korozivzdorné oceli má žlábek pro uvařené a oloupané vejce s paralelními drážkami, do nichž zapadají tenké dráty nebo struny vrchního dílu natažené taktéž rovnoběžně ve stálých a shodných rozestupech. Přítlakem vrchního dílu dráty vložené vejce rozříznou na plátky. Vrchní díl bývá upevněn kloubově. Otočením takto rozkrojeného vejce jednou nebo dvakrát o 90° a dalším stlačení vrchního dílu vzniknou pruhy nebo kostičky. Existují i kombinované kráječe, které umí vejce nakrájet například na čtvrtiny či šestiny. Na podobném principu, ovšem ve větším měřítku, jsou vyráběny a užívány kráječe pro krájení mozzarelly.

Kráječ vajec vynalezl kolem roku 1900 německý konstruktér a vynálezce Willy Abel, který si jej nechal v roce 1911 patentovat. V roce 1907 založil v Lichtenbergu u Berlína továrnu Harras-Werke, která vyráběla automaty na poštovní známky pro německou „Říšskou poštu“. Firma vyráběla i kuchyňské potřeby a později i kráječe vajec.[1][2] Willy Abel, který se věnoval zbraním a strojům a za svůj život získal na své vynálezy 63 patentů[3], kromě kráječe vajec vynalezl i kráječ na chleba nebo vaflovací železa ve tvaru srdce.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eierschneider na německé Wikipedii.

  1. Erfinderisch & kreativ. 15 Lichtenberger Erfindungen, die jeder kennen sollte, Broschüre des Büros für Wirtschaftsförderung im Bezirksamt Lichtenberg von Berlin, o.J.
  2. Der Eierschneider war ein Welterfolg, článek Berliner Zeitung Archivováno 27. 6. 2015 na Wayback Machine., vydáno 23. dubna 1997, navštíveno 6. 12. 2017
  3. Willy Abel Ingenieur und Erfinder, Gründer der Harras-Werke in Berlin-Lichtenberg. stránky Muzea Lichtenberg
  4. Berliner Zeitung vom 23. April 1997, HEIMATMUSEUM ZEIGT MEHR ALS HUNDERT JAHRE LICHTENBERGER INDUSTRIEGESCHICHTE, Der Eierschneider war ein Welterfolg [1] Archivováno 27. 6. 2015 na Wayback Machine.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]