Koutník zavlečený

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKoutník zavlečený
alternativní popis obrázku chybí
Nedospělý samec
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádpavouci (Araneae)
Čeleďkoutníkovití (Sicariidae)
Rodkoutníci (Loxosceles)
Binomické jméno
Loxosceles laeta
(Nicolet, 1849)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Koutník zavlečený (Loxosceles laeta) je pavouk z čeledi koutníkovití (Sicariidae). Vyskytuje se především v Jižní Americe, konkrétně v Chile. Koutník zavlečený patří mezi jedovaté pavouky, kteří jsou pro člověka smrtelně nebezpeční. Známým severoamerickým příbuzným je koutník jedovatý.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Koutník zavlečený patří mezi druhy samotářských pavouků, jeho velikost se obvykle pohybuje mezi 8–40 mm (včetně nohou). Stejně jako většina samotářských pavouků je hnědý a na hřbetní straně hrudi má obvykle znaky, z nichž vychází černá linie, která vypadá jako housle, přičemž krk houslí směřuje k zadní části pavouka. Zbarvení se pohybuje od světle hnědého po hnědé a znak houslí nemusí být viditelný. Protože „houslový vzor“ není diagnostický, je pro účely identifikace mnohem důležitější zkoumat oči. Většina pavouků má osm očí, ale samotářští pavouci mají šest očí uspořádaných v párech (dyádách) s jedním středním párem a dvěma postranními páry.

Koutník zavlečený staví nepravidelné sítě, které často obsahují úkryt složený z neuspořádaných vláken. Na rozdíl od většiny tkalců pavučin tyto sítě v noci opouštějí a vydávají se na lov. Tito pavouci často staví své sítě v dřevěných hromadách a kůlnách, ve skříních, garážích a na dalších místech, která jsou suchá a zpravidla nerušená. Tento pavouk se často vyskytuje v lidských obydlích. Pavouci vydrží dlouho bez potravy i vody, což je vlastnost, která podporuje jejich celosvětové rozšíření.

Výskyt a stanoviště[editovat | editovat zdroj]

Koutník zavlečený pochází z Jižní Ameriky. Je běžný v Chile, ale vyskytuje se i v Peru, Ekvádoru, Argentině, Uruguayi a v jižní a východní Brazílii.

Byl zavlečen do několika oblastí mimo svůj přirozený výskyt, ale v těchto lokalitách se mu nedaří. Je známo, že se usadil v oblasti Los Angeles.[1] Jeho výskyt byl zaznamenán ve Spojených státech (Massachusetts, Florida, Kansas[2]), v Kanadě (Vancouver, Britská Kolumbie) a v Austrálii. Jedna kolonie tohoto pavouka žije v Přírodovědném muzeu v Helsinkách, kam byl pravděpodobně zavlečen prostřednictvím zásilek ovoce v 60. a 70. letech 20. století.[3][4] Místní školky, předškolní zařízení a školy zde pořádají jednodenní výlety a rodiče jsou na riziko upozorňováni povinnými souhlasy, ačkoli bylo zaznamenáno pouze jedno kousnutí. V roce 2021 byl tento pavouk nalezen také ve třech různých školních budovách ve městě Sandviken ve Švédsku.[5]

Jed[editovat | editovat zdroj]

Kousnutí koutníkem zavlečeným

Koutník zavlečený není agresivní a obvykle kousne pouze tehdy, když se přitiskne na lidskou kůži, například při oblékání oděvu. Jed koutníka zavlečeného obsahuje dermonekrotickou látku sfingomyelinázu D, která se jinak vyskytuje pouze u několika málo patogenních bakterií. Podle jedné studie obsahuje jed koutníka zavlečeného spolu s koutníkem Hahnovým řádově více této látky než jed jiných koutníkovitých pavouků, například koutníka jedovatého.

Příznaky[editovat | editovat zdroj]

Kousnutí je velmi bolestivé, je vnímáno jako náhlé bodnutí nebo pálení a obvykle nezůstane bez povšimnutí.[6] Během dvou až osmnácti hodin po kousnutí se v okolí místa kousnutí objevuje stále silnější bolest.[6] Jed způsobuje vážné poškození tkání a může vést až k úmrtí na selhání jater. Síla jedovatého účinku je významně ovlivněna tím, jak dlouho pavouk před kousnutím hladověl (čím déle uplynulo od posledního příjmu potravy, tím je účinek kousnutí jedovatější). Rozsah a závažnost příznaků otravy závisí také na dispozicích postižené osoby; obecně platí, že příznaky jsou obzvláště závažné u dětí.[7]

Léčba[editovat | editovat zdroj]

Jako první pomoc pomáhá přiložení ledového obkladu, protože jed je při vysokých teplotách aktivnější.[8] Aplikace aloe vera může bolest zklidnit a pomoci ji tlumit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Chilean recluse spider na anglické Wikipedii a Loxosceles laeta na německé Wikipedii.

  1. NAST, Condé. Spider Woman. The New Yorker [online]. 2007-02-26 [cit. 2022-05-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Chilean recluse spider. www.padil.gov.au [online]. [cit. 2022-05-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-05-10. 
  3. Yliopisto-lehti | Helsingin yliopisto. www.helsinki.fi [online]. [cit. 2022-05-10]. Dostupné online. (finsky) 
  4. Kahdeksanjalkainen kuoleman kylväjä. yle.fi [online]. [cit. 2022-05-10]. Dostupné online. (finsky) 
  5. Dödliga spindlar hittade på skolor i Sandviken. MSN [online]. [cit. 2022-05-10]. Dostupné online. (švédsky) 
  6. a b Araña de rincon chilena: ¿Qué tan bien la conoces?. hablemos de insectos, cucarachas, hormigas, mosquitos y mas [online]. 2017-04-08 [cit. 2022-05-10]. Dostupné online. (španělsky) 
  7. Loxocelismo & araña de rincon - Alejandro Palma. www2.udec.cl [online]. [cit. 2022-05-10]. Dostupné online. 
  8. Araña de Rincón. https://www.clinicalascondes.cl [online]. [cit. 2022-05-10]. Dostupné online. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]