Kostel svatého Eliáše (Zenica)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Eliáše
Místo
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
ZasvěceníElijáš
Architektonický popis
Výstavba1910
Další informace
AdresaZenica, Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Eliáše (chorvatsky Crkva svetog Ilije) je katolický kostel, který se nachází ve městě Zenica v Bosně a Hercegovině. Budova kostela je evidována jako kulturní památka. Památková ochrana se vztahuje i na nedalekou faru. Kostel se nachází na rohu ulic Abdulaziza - Aska Borića a Masarykova blízko stadionu Bilino polje a výškové budovy Lamela.

První kostel v Zenici byl vybudován v roce 1870. Současná budova byla postavena v letech 19091910 podle projektu chorvatského architekta Josipa Vancaše. Ten připravil projekty řady staveb, které vznikly během rakousko-uherské nadvlády nad Bosnou. Kostel v Zenici je však jednou z mála, které v tomto městě od Vancaše vznikly. Kostel byl inspirován tehdy populárním secesním stylem.

Kostel je jednolodní a stojí na obdélníkové ploše o rozměrech 42,5 × 12,75 m. Uzavírá jej apsida. Z jižní strany přiléhá ke kostelu budova fary.

Uvnitř kostela se nachází oltář z roku 1837, který vyobrazuje svatého Eliáše a doplňují jej sochy svaté Barbory a svatého Floriána. Na věži s čtvercovým půdorysem jsou umístěny tři zvony. Výška věže činí 39 m. V průčelí má kostel jedna dvoudílná vrata.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Crkva svetog Ilije (Zenica) na bosenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]