Kostel svatého Michaela archanděla (Šardice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Michaela Archanděla v Šardicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresHodonín
ObecŠardice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanáthodonínský
FarnostŠardice
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníMichael archanděl
Další informace
Kód památky36455/7-2429 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Michaela archanděla je římskokatolický chrám v Šardicích v okrese Hodonín. Jde o farní kostel římskokatolické farnosti Šardice. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Je nejstarší stavbou v obci. Jedná se o raně barokní kostel zbudovaný na starším gotickém základě, přestavěn v 18. století [2] Kolem kostela byl od roku 1286 do 19. století hřbitov, na který připomíná kříž jižně od kostela. Na jeho podstavci je citát ze Starého zákona, knihy Pláč (1,12): Ó vy všichni, kteří jdete mimo, pozorujte a vizte, jestli bolest vaše jako bolest má. Druhý kříž je poblíž vchodu do kostela s nápisem Člověče zde málo stůj, rány moje rozvažuj, rány moje kynou léta tvoje hynou. Příjde smrt, soud tobě nastane, kam se duše tvoje dostane? Na zadní straně je donátorský nápis: Ke cti a chvále Boží věnovali manželé Jan a Anna Perutkovi. L.P. 1914.

Kostel tvoří obdélníková loď, na kterou navazuje kněžiště o stejné šíři s půlkruhovým závěrem. V průčelí je představěná věž s přístavkem. Loď je zastřešena sedlovou střechou. Loď je osvětlena třemi páry oken ukončených obdélníkovým segmentem. Loď i kněžiště jsou zaklenuty valenou klenbou s lunetami. Klenba dosedá na vtažené polopilíře s předloženými pilastry s jednoduchou římsou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-03-07]. Identifikátor záznamu 148314 : Kostel sv. Michala. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Kostel sv. Archanděla Michaela - Šardice [online]. jizni-morava.info [cit. 2019-03-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-03-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]