Kostel svatého Jindřicha (Staré Hamry)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jindřicha
ve Starých Hamrech
kostel svatého Jindřicha
kostel svatého Jindřicha
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský
OkresFrýdek-Místek
ObecStaré Hamry
Souřadnice
Kostel svatého Jindřicha ve Starých Hamrech
Kostel svatého Jindřicha
ve Starých Hamrech
Poloha kostela na mapě České republiky
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézeostravsko-opavská
DěkanátMístek
FarnostOstravice
ZasvěceníJindřich Uppsalský
Architektonický popis
Stavební slohnovogotika
Výstavba18631865
Další informace
Kód památky102118 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jindřicha stojí na okraji Starých Hamrů, nad vodní nádrží Šance. Od roku 2007 je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Až do výstavby zdejšího kostela spadaly Staré Hamry pod farnost Borová v Malenovicích. Pro značnou vzdálenost jej však místní obyvatelé téměř nenavštěvovali a docházeli do Ostravice. Vratislavský biskup kardinál Diepenbrock starohamerské obyvatele nutil k výstavbě kostela, ti ale na stavbu odmítali přispívat. V roce 1847 nechal borovský kaplan na Gruni vystavět dřevěnou kapli, která položila základ dnešnímu kostelíku Panny Marie. Dne 12. července 1863, jak dokládá datum vytesané na zdi kostela u vchodu do kostela, byl položen základní kámen novogotického kostela sv. Jindřicha na vrchu Porubaný, jehož stavba podle kroniky trvala 1000 dní. K jeho dostavění došlo v roce 1865. Tento kostel se stal farním pro Staré Hamry a okolní osady. Po výstavbě vodní nádrže nejsou kostel, hřbitov, ani okolní stavby udržovány. V roce 1994 byla farnost zrušena a připojena k farnosti Ostravice.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednolodní kostel s polygonálně zakončeným presbytářem. Prosté kamenné stěny doplňují mělké opěráky. Průčelí zakončuje malá věž. Nedaleko kostela se rozprostírá hřbitov s litinovými kříži z místních železáren. V blízkosti hřbitovní zdi je od roku 1933 pomník Maryčky Magdonové.

Na hlavním oltáři kostela je na obraze zachycen sv. Jindřich. Obraz doplňuje čtveřice soch evangelistů – sv. Matouš, sv. Marek, sv. Lukáš a sv. Jan. Vpravo od obětního stolu stojí sošky Panny Marie a pražského Jezulátka. Na bočním oltáři vlevo je vyobrazen Ježíš Kristus s beránkem na ramenou v (Dobrý Pastýř). Na pravém bočním oltáři je socha sv. Františka. Při vstupu se nachází obraz sv. Máří Magdaleny. Schody u zpovědnice pokračují na kúr k varhanům a do věže.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-01-28]. Identifikátor záznamu 453589470 : kostel sv. Jindřicha. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]