Kostel svatého Jakuba Většího (Velká Losenice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jakuba Většího
ve Velké Losenici
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresŽďár nad Sázavou
ObecVelká Losenice
Lokalitaseverní okraj obce
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézekrálovéhradecká
VikariátHavlíčkův Brod
FarnostVelká Losenice
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníJakub Starší
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Kód památky34824/7-4521 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jakuba Většího (jinak též Kostel svatého Jakuba Staršího) je farní kostel v římskokatolické farnosti Velká Losenice, nachází se na severním okraji obce Velká Losenice. Kostel je jednolodní gotická stavba s polygonálním závěrem členěným opěrnými pilíři a s věží na severní straně kněžiště. Kostel je v rámci areálu spolu s kostnicí a zvonicí chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel je jednolodní stavbou s věží na severní straně kněžiště, kostel je krytý plechovou sedlovou střechou. Při východní straně věže je postaveno schodiště. V přízemí věže je moderní vchod, do sakristie pak vede původní gotický vchod. Na západě lodi je kruchta, do které ústí kruhové okno. V závěru je pět oken na pěti stranách osmiúhelníka. Součástí kostela je křtitelnice z roku 1755, kalich, svícny a tři zvony. Západně od kostela stojí samostatná šestistranná kostnice s kruhovými okny[2] z roku 1746.[3] Pozdně gotická brána na hřbitov byla nejspíše součástí obranných zařízení areálu kostela.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl poprvé písemně zmíněn ve 12. století. Dne 7. dubna 1621 kostel i s částí vesnice vyhořel, rovněž byly rozlity zvony.[2] Zvony pak byly nově ulity a umístěny do kostela v roce 1622.[3] Do roku 1696 byl kostelem filiálním farnosti v Polné, později do roku 1746 byl filiálním farnosti v Borové. Od té doby je farním kostelem. V roce 1852 byla rekonstruována věž. V roce 1689 byl do kostela pořízen hlavní oltář, později i boční oltáře, ve výklenku hlavního oltáře je umístěna socha svatého Jakuba a na hlavním oltáři je oltářní obraz svaté Trojice.[2] Na konci 18. století byl upraven interiér kostela, v první třetině 19. století pak byl kostel odvlhčen, byly pořízeny nové lavice, opraven oltář a stropy. V roce 1888 byla opravena věž, která byla poničena vichřicí.[3] Na počátku 20. století byl interiér kostela vyzdoben motivy dle předloh Mikoláše Alše.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2018-03-05]. Identifikátor záznamu 146561 : kostel sv. Jakuba Staršího. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c Velká Losenice - Kostel sv. Jakuba většího [online]. Depositum.cz [cit. 2018-03-05]. Dostupné online. 
  3. a b c claricia. Kostel a kostnice, Velká Losenice [online]. Turistika.cz, 2009-04-17 [cit. 2018-03-05]. Dostupné online. 
  4. Kostel sv. Jakuba, Velká Losenice [online]. Jihlava: Kraj Vysočina [cit. 2018-03-05]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]