Kostel svaté Kateřiny (Starovičky)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Kateřiny
ve Starovičkách
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresBřeclav
ObecStarovičky
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanáthustopečský
FarnostStarovičky
Statusfarní kostel
ZasvěceníKateřina Alexandrijská
Další informace
Kód památky46260/7-1728 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svaté Kateřiny je římskokatolický chrám ve Starovičkách okrese Břeclav. Jde o farní kostel římskokatolické farnosti Starovičky. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o kostelu pochází z 13. století, to ostatně připomíná románský tvar kostelíku. V 15. století byla na románském jádře postavena gotická stavba a po roce 1848 byla provedena barokní úprava.[2][3][4]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Kostel je částečně orientovaná jednolodní zděná stavba obdélného půdorysu s odsazeným kněžištěm s polygonálním závěrem. K jižní straně kněžiště je přistavěna sakristie na obdélném půdoryse. K jižní mu okapovému průčelí je přisazena kaple. V průčelí je osově přisazena románská hranolová věž zakončena stanovou střechou ukončenou hrotnicí s makovicí a dvojitým křížem. Vstup s kamenným ostěním je veden plochostropým podvěžím do podkruchtí. Loď a kněžiště jsou zastřešeny sedlovou střechou, nad závěrem kněžiště je zvalbená. Sakristie má střechu valbovou, kaple má střechu sedlovou. Nad věžovým vchodem je segmentově zaklenuté okno a ve zvonovém patře po obvodě je po jedné okenní ose. nad oknem je kruhový hodinový ciferník. Věž i loď mají profilovanou korunní římsu.

Kněžiště, které je zaklenuto křížovou žebrovou klenbou, je otevřené vítězným obloukem s půlkruhovým zaklenutím do lodi. Žebra jsou klínová vyžlabená a sbíhají se do kruhových svorníků s reliéfy. Loď je zaklenuta třemi poli valené klenby s lunetovými výsečemi s vytaženými hřebínky, také v podkruchtí je valená klenba. Kruchta je nasazena na trojici arkádových oblouků, které jsou neseny dvojicí toskánských sloupů a postranními pilíři s římsovou hlavicí. kaple má křížovou klenbu.[5][6][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-02-07]. Identifikátor záznamu 158755 : Kostel svaté Kateřiny. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Starovičky. www.slovacko.cz [online]. [cit. 2019-03-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-03-26. 
  3. Památky a turistické zajímavosti - Starovičky. www.starovicky.cz [online]. [cit. 2019-03-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  4. a b Když slaví Kateřina, jižní Moravě vládnou ženy. blanensky.denik.cz. 2009-11-25. Dostupné online [cit. 2019-03-26]. 
  5. Evidenční list :farní kostel sv. Kateřiny. iispp.npu.cz [online]. [cit. 2019-03-26]. Dostupné online. 
  6. Památkový katalog - 1000158755 - kostel sv. Kateřiny. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2019-03-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]