Kostel svaté Apoleny (Přimda)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Apoleny
Kostel sv. Apoleny, stav 2014
Kostel sv. Apoleny, stav 2014
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolická církev
ZasvěceníApolena z Alexandrie
Architektonický popis
ArchitektJiří Maxmilián z Lindel
Stavební slohbaroko
Další informace
AdresaPřimda, ČeskoČesko Česko
Kód památky102734 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svaté Apoleny je bývalý kostel, jehož ruiny se nacházejí v prostoru zaniklé osady Svatá Apolena, která stávala několik kilometrů jižně od Přimdy na Tachovsku. Kostel býval regionálním poutním místem. Roku 2007 byla jeho zřícenina prohlášena za kulturní památku.[1]

Pozemek s kostelem patří Občanskému sdružení Zvon z Bělé nad Radbuzou, které organizuje jeho rekonstrukci.[2] Kromě záchranných stavebních prací se věnuje i hledání v archivech; jeho členové našli např. listinu ze 2. poloviny 18. století, ve které papež Pius VI. udělil kněžím všech tehdy registrovaných řá­dů možnost sloužit v kostele bohoslužby.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaple sv. Apoleny je poprvé zmiňována roku 1580. Nachází se zde pramen, ke kterému po zprávách o zázračných vyléčeních očních chorob začali putovat nemocní. Majitel panství, hrabě Georg Maximilian Lindelo, proto na místě nechal postavit kostel, vysvěcený roku 1670. Šlo o hranolovou stavbu s vestavěnou věží na jižním boku. Vnitřní prostor byl členěn rohovými vestavbami kaplí.[4]

O svatodušních svátcích se zde konaly hojně navštěvované mše. O kostel pečovali dva poustevníci. V průběhu 19. století věhlas místa klesal. Od roku 1938 byly mše slouženy pod širým nebem, protože už tehdy byl kostel v havarijním stavu. Jeho vnitřní zařízení bylo převezeno do okolních kostelů.[5] Osada Svatá Apolena byla zcela zbořena, osídlení zaniklo před rokem 1960.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-03-19]. Identifikátor záznamu 74895664 : Kostel poutní sv. Apolonie s kaplí Panny Marie Pomocné, zřícenina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. kaple sv. Apolónie v databázi Poškozené a zničené kostely, kaple a synagogy v České republice
  3. KOHOUT, Jiří. Do ruiny už natekl milion, stavba je z nejhoršího venku. Deník.cz [online]. 2012-11-21. Dostupné online. 
  4. KRČMÁŘ, Luděk; PROCHÁZKA, Zdeněk; SOUKUP, Jan. Zničené kostely. Domažlice: Nakladatelství Českého lesa, 2004. ISBN 80-86125-46-7. 
  5. ANDRŠ, Jiljí. Město Přimda - okolní osady [online]. Město Přimda, 2000 [cit. 2015-03-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]