Kostel Všech svatých (Bojszów)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Všech Svatých
v Bojszowie
Kostel v roce 2013
Kostel v roce 2013
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
ObecBojszów
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
DiecézeGliwická
DěkanátPławniowice
FarnostVšech Svatých v Bojszówie
Statusfiliální kostel
Užíváníužíván
Specifikace
Stavební materiáldřevo
Další informace
AdresaBojszów, PolskoPolsko Polsko
Kód památkyA/344/60
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Všech svatých v Bojszowě je filiální kostel, který byl postaven v 16. století a nachází se v Bojszowě gmina Rudziniec, okres Gliwice, Slezské vojvodství a náleží děkanátu Pławniowice diecéze gliwické.

Dřevěný kostel je součástí Stezky dřevěné architektury v Slezském vojvodství na hlavní trase a také v součástí gliwické trasy. V blízkosti kostela vede turistická zelená Trasa Sto let turistiky. Kostel je zapsán do seznamu kulturních památek Polska pod číslem A/344/60 12. dubna 1960.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínky o kostelu jsou z roku 1376.[2] Další zmínka pochází z roku 1447.[3] Na základě dendrochronlogických průzkumů se stáří kostela datuje do roku 1506. Kostel byl využíván v době reformace protestanty a na počátku 17. století byl předán katolické církvi. Kolem roku 1598 byly sloučeny Bojszów a Łączę do jedné farnosti a kolem roku 1700 rozšířena o Rachowice. Samostatnou farností se Bojszów stal v roce 1959. Kostel byl opravován po třicetileté válce a později v letech 1862, 1905 a 1964. Po roce 1982, vzhledem k tomu, že byl postaven nový kostel, stal dřevěný kostel filiálním, a je užíván v případech konání svatebních nebo pohřebních obřadů.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní orientovaná dřevěná roubená stavba s dřevěnou věží sloupové konstrukce z roku 1545, která stojí na cihelné podezdívce. Loď je čtvercového půdorysu s kruchtou, zakončena trojbokým kněžištěm. Ke kněžišti byla v roce 1509 na severní straně přistavena sakristie. V roce 1545 byla přistavěna k průčelí lodi věž, která má deskové bednění, zvětšené zvonové patro kryté osmi bokou jehlanovou střechou. Střecha kostela je šindelová, sanktusník má deskové bednění a stanovou střechu. K obvodu kostela se přimykají soboty, nad sobotami jsou stěny kostela šalovány (bedněny) deskami a absida kněžiště je krytá šindelem. Na jižní části lodi byl dodatečně prolomen vstup pro ženy tzv. babinec.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Vnitřek kostela je převážně barokní. Vítězným obloukem prochází sponový trám na němž se nachází Ukřižování a nápis CREDO IN UNUM DEUM.[4] Hlavní oltář z období kolem roku 1700 má obraz Seslání Ducha Svatého. Boční oltář na evangelijní straně pochází z 18. století s obrazem Ježíše Krista z přelomu 17. a 18. století. Boční oltář na straně epištolní pochází z 18. století s obrazem svatého Josefa s Dítětem. Ambon je barokní z 17. století s baldachýnem z. 18. století. Pozdněgotická dubová křtitelnice z 16. století byla už zmiňována ve vizitačním protokolu v roce 1679. Pozdněgotické jsou také portály z počátku 16. století. V roce 1965 byl strop lodi vyzdoben polychromií.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Kolem kostela se rozprostírá hřbitov, který je ohrazen současným dřevěným plotem s brankou sloupové konstrukce z roku 1728. V blízkosti dřevěného kostela se nachází nový farní zděný kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kościół Wszystkich Świętych w Bojszowie na polské Wikipedii.

  1. Narodowy Instytut Dziedzictwa: Rejestr zabytków nieruchomych – województwo śląskie Archivováno 26. 6. 2017 na Wayback Machine.. [cit.2018-04-12]. Dostupné online Archivováno 26. 6. 2017 na Wayback Machine.. S. 58 (polsky)
  2. RUSZCZYK,Grażyna. Architektura drewniana w Polsce, Muza SA, Warszawa 2009 (polsky)
  3. Bożena Kubit, Bojszów, dawny kościół parafialny pw. Wszystkich Świętych, ulotka wydana z okazji X Gliwickich Dni Dziedzictwa Kulturowego, Gliwice 2012
  4. Kościoły drewniane. www.kosciolydrewniane.pl [online]. [cit. 2017-11-26]. Záložka:Polska, levý sloupec:ŚLASKIE>otevř Bojszów. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]