Kostel Narození Panny Marie (Kamýk nad Vltavou)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Narození Panny Marie
v Kamýku nad Vltavou
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresPříbram
ObecKamýk nad Vltavou
Souřadnice
Kostel Narození Panny Marie
Kostel Narození
Panny Marie
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézepražská
Vikariátpříbramský
FarnostKrásná Hora nad Vltavou
Statusfiliální kostel
Zasvěcenínarození Panny Marie
Architektonický popis
Výstavba1787
Specifikace
Stavební materiálzděný
Další informace
Kód památky27105/2-2442 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Narození Panny MarieKamýku nad Vltavou je filiálním kostelem farnosti Krásná Hora nad Vltavou. Jeho současná podoba je z konce 18. století. Od roku 1965 je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel se nachází na malém návrší v nadmořské výšce 287 metrů. Je obklopen malým hřbitovem; k bráně se vystupuje po dvanácti dlážděných schodech.

Ve středověku býval kostel pevností, o čemž vypovídají pozůstatky střílen v mohutné hřbitovní zdi. První písemná zmínka o něm je již v roce 1350; po velkém požáru, který zachvátil celou obec roku 1775, byl znovu vystavěn a vysvěcen roku 1787; z původní stavby zůstala zachována pouze sakristie.

Interiéru kostela vévodí freska zjevení Panny Marie a českých patronů selskému lidu od příbramského malíře Kulíška; na pozadí fresky lze rozeznat krajinu v okolí Kamýka i samotnou obec. Na severní zdi je umístěn veliký kříž s Kristem jako upomínka na padlé během první světové války. Ve 30. letech 20. století bylo do původně velmi tmavé lodi prolomeno několik větších oken. Na hlavním oltáři se nachází obrazy sv. Rodiny a korunovace Panny Marie.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

V Kamýku a jeho okolí bývalo dříve kostelů více: kostel svatého Mikuláše v osadě u hradu Vrškamýk, v osadě u řeky kostel svatého Petra, oba zmiňované již ve 13. století pod patronátem milevských premonstrátů.[2] Během náboženských bouří v 15. století si kališničtí občané Kamýka obsadili pro sebe kostel svatého Petra a katolické menšině ponechali kostel Panny Marie. Ve zmíněném kostele svatého Petra se posléze střídali kazatelé evangeličtí a utrakvističtí, což se neobešlo bez třenic. Po Bílé hoře byli protestanti z obce vypovězeni a kostel zasvěcen v katolické denominaci svatým Petrovi a Pavlovi. Vyhořel roku 1775 společně s mariánským kostelem i většinou obce a obnoven již nebyl. Na jeho místě stojí dnes dům čp. 28.[2] Nálezy při stavebních pracích dokládají, že kolem kostela býval i hřbitov.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-07-18]. Identifikátor záznamu 138329 : Kostel Narození P. Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b HABART, Čeněk. Sedlčansko, Sedlecko a Voticko. Svazek IV. Sedlčany: AlfaPrint, 1994. S. 115–116. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HABART, Čeněk. Sedlčansko, Sedlecko a Voticko. Svazek IV. Sedlčany: AlfaPrint, 1994. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]