Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Ždánice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
ve Ždánicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresHodonín
ObecŽdánice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanáthodonínský
FarnostŽdánice
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Datum posvěcení1701
Architektonický popis
Typ stavbybarokní
Specifikace
Stavební materiálkámen, cihla, omítka
Další informace
Kód památky34305/7-2508 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je římskokatolický chrám ve Ždánicích v okrese Hodonín. Jde o farní kostel římskokatolické farnosti Ždánice. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

V obci stála původně gotická kaple, která byla roku 1701 přestavěna na raně barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ten byl po vysvěcení povýšen na kostel farní. [2]

Jedná se o jednolodní obdélnou stavbu na křížovém půdorysu a půlkruhově uzavřeným kněžištěm a hranolovou věží vystavěnou nad presbytářem. Fasády kostela jsou členěny rámujícími lizénami. Průčelí je ukončeno nízkým trojúhelníkovým štítem a prolomeno obdélníkovým oknem se záklenkem s kamenným ostěním. Nad hlavním vchodem je letopočet 1701. Střecha je sedlová. Stěny lodi jsou členěny dvojicemi pilastrů s hlavicemi nesoucími průběžnou římsu. Nad vstupem je umístěna zděná kruchta. Loď je zaklenuta valenou klenbou s lunetami. Mezi loď a kněžiště jsou vsunuty půlkruhové kaple s nikami. Stěny kněžiště jsou členěny obdobně jako loď.

Ve městě stával na jiném místě ještě jeden kostel, svatého Bartoloměje. Za panování Josefa II. byl zrušen a později zbourán. Na jeho místě později vznikla nová zástavba a po kostelu nezůstala žádná stopa.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-03-07]. Identifikátor záznamu 146015 : Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Kostel Nanebevzetí Panny Marie [online]. hrady.cz [cit. 2014-01-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]