Koralpe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Koralpe
Golica
Centrální část pohoří Koralpe s Großer Speikkogel od západu
Centrální část pohoří Koralpe s Großer Speikkogel od západu

Nejvyšší bod2140 m n. m. (Großer Speikkogel)

Nadřazená jednotkaLavanttalské Alpy, Severní vápencové Alpy
Sousední
jednotky
Kozjak

SvětadílEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko
SlovinskoSlovinsko Slovinsko
Koralpe
Koralpe
Horninypřeměněné horniny
PovodíLavant, Sulm, Dráva
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Koralpe (slovinsky Golica nebo slovinsky Gola planina), označované také jako Koralm, je pohoří v jižním Rakousku, které odděluje východní Korutany od jižního Štýrska. Jižní části pohoří zasahuje i do Slovinska.[1] Má směr od severu k jihu, je odvodňováno řekou Lavant na západě a řekou Sulm na východě. Jeho nejvyšším bodem je vrchol Großer Speikkogel (2140 m n. m.), oblíbená turistická destinace a zároveň místo pro vojenský přehledový radar vzdušného prostoru. Na jihu ve slovinské části sousedí s pohořím Kozjak.

Koralpe se skládají převážně z přeměněných hornin a některé jeho části jsou v popředí zájmu geologů a sběratelů polodrahokamů. V místě Weinebene a jeho okolí (také vyhledávaná rekreační a turistická oblast) se vyskytují pegmatické vrstvy, které obsahují významné množství spodumenu, takže tato oblast je největší známým naleziště lithia v Evropě. Křemen a živec spolu s hustými lesy sloužily v dřívějších dobách jako základ pro sklářský a porcelánový průmysl.

V současnosti je výstavbě nová železnice, Koralmská dráha, která pomocí Koralmského tunelu pod Koralpe do roku 2022 propojí dvě hlavní města spolkových zemí Klagenfurt a Graz.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Koralpe na anglické Wikipedii.

  1. DRAGO, Perko. Analiza površja Slovenije s stometrskim Digitalnim modelom reliefa. Ljubljana: Založba ZRC, 2001. Dostupné online. S. 181. 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]