Kopytná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kopytná
Kopytná, pohled z mostu ve Vendryni
Kopytná, pohled z mostu ve Vendryni
Základní informace
Délka toku~11,7 km
Plocha povodí22,9 km²
Průměrný průtoku ústí ~0,48 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí2-03-03-024
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Moravskoslezský krajKošařiska, Milíkov (okres Frýdek-Místek), Hrádek (okres Frýdek-Místek), Vendryně, Bystřice)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Baltské moře, Odra, Olše
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kopytná je potokMoravskoslezském kraji, levostranný přítok řeky Olše, který odvodňuje menší oblast na severovýchodě Moravskoslezských Beskydokrese Frýdek-Místek. Délka toku činí přibližně 11,7 km. Plocha povodí měří 22,9 km².[1]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Kopytná pramení v Moravskoslezských Beskydech v nadmořské výšce kolem 930 m na východních svazích vrchu Kalužný; celý její následující běh pak směřuje zhruba k severovýchodu až severu. V horní části toku Kopytná vytváří hluboce zaříznuté údolí mezi rozsochami horských vrcholů Ostrého na severu a Kozubové na jihu. Tok Kopytné v celém tomto úseku sleduje zeleně značená turistická trasa na Babí vrch. U východu z horského údolí Kopytná protéká obcí Košařiska a o něco níže u osady Do Řepy přijímá zřejmě nejvýznamnější ze svých drobných přítoků, potok Kopytnici. Protéká ještě částí obce Bystřice, zvanou Na Pasekách, a po necelých dvanácti kilometrech toku se v nadmořské výšce zhruba 324 m u Bystřice vlévá zleva do řeky Olše, která vody Kopytné unáší dál do Odry.

Větší přítoky[editovat | editovat zdroj]

(levý/pravý)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR [online]. [cit. 2016-06-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05.