Konzervant

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dusičnan sodný je častá konzervační přísada u masných výrobků

Konzervant je přírodní nebo syntetická chemická látka přidávaná do produktů, jako jsou potraviny (označení E200 až E299), léčiva, barvy, biologické vzorky, dřevo atd., k zabránění nežádoucích chemických přeměn nebo rozkladu mikrobiálním působením.

Dřevo je nutno ochránit před působením hub, hmyzu (zejména termitů). Pro konzervaci dřeva se používá nejčastěji arsen, měď, boráty a petrolej.

Konzervanty v potravinách[editovat | editovat zdroj]

Ke konzervaci jídla se používají nejčastěji antimikrobiální látky, které brání mikroorganismům a houbám v rozkladu sacharidů obsažených v potravě. Jako antimikrobiální konzervanty se nejčastěji používají propionát vápenatý, dusičnan sodný, dusitan sodný, siřičitany (disiřičitan sodný, hydrogensiřičitan draselný), oxid siřičitý a disodná sůl EDTA. Ovšem i koncentrovaný oxid uhličitý konzervuje.

Ke konzervaci kosmetiky a léčiv se používají např. parabeny (E214 až E219).

Konzervanty se v potravinách někdy nahrazují antioxidanty (převážně E300 až E399). Například butylhydroxytoluen (E321)[1] způsobuje obezitu.[2] Kyselina propionová a její soli (E280 až E283) u pokusných myší vedly k přibývání na váze a ke vzniku inzulinové rezistence.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. E321 - Butylhydroxytoluen (BHT) [online]. ferpotravina.cz [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. 
  2. Study shows how food preservatives may disrupt human hormones and promote obesity. medicalxpress.com [online]. 2017-08-09 [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. ŠUTA, Miroslav; ŠŤOVÍČEK, Vladimír. Může trvanlivé pečivo za cukrovku a obezitu? Myši ztloustly po oblíbených „éčkách“. Český rozhlas Plzeň [online]. Český rozhlas, 2019-06-01 [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]