Konrád z Querfurtu (1202)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konrád z Querfurtu
Jindřich VI. s kancléřem Konrádem (sedícím na levé straně nahoře)
Jindřich VI. s kancléřem Konrádem (sedícím na levé straně nahoře)
Narození1158
Úmrtí3. prosince 1202 (ve věku 43–44 let)
Würzburg
Místo pohřbeníKatedrála svatého Kiliána
Alma materGymnasium Josephinum
Pařížská univerzita
Povoláníkatolický kněz a katolický biskup
Nábož. vyznáníkatolická církev
RodičeBurchard III. Querfurtský a Mathilde von Gleichen
Funkcediecézní biskup (1194–1199)
diecézní biskup (od 1198)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Konrád z Querfurtu (německy Konrad von Querfurt, † 3. prosince 1202) byl biskup v Hildesheimu a Würzburgu, říšský kancléř, účastník říšské křížové výpravy a také objednavatel iluminovaného rukopisu Liber ad honorem Augusti.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn norimberského purkrabího Burcharda. V mládí navštěvoval klášterní školu v Hildesheimu a poté pokračoval ve studiích v Paříži, kde se setkal s budoucím papežem Inocencem III. Po několika nižších církevních postech se roku 1194 stal říšským kancléřem a také biskupem v Hildesheimu.

...byl tehdy kancléřem císařského dvora a který též moudře spravoval záležitosti říše v celé Apulii, Sicílii a Kalábrii...
— Ansbert[1]

O velikonočních svátcích roku 1196 císař Jindřich přijal kříž a vyhlásil novou křížovou výpravu do Svaté země.[2] Kvůli svému chatrnému zdraví a nejisté mocenské situaci v Itálii určil veliteli kruciáty svého kancléře Konráda společně s Jindřichem z Kalden, jenž zastával post říšského maršálka.[3] Pro odpor některých byl nakonec ke Konrádovi do čela zvolen Jindřich Brabantský. Vojsko se vydalo do Svaté země několika cestami a část výpravy vedená Konrádem měla zastávku na Kypru, kde na základě císařova slibu korunoval Amauryho kyperským králem a ten na oplátku složil vazalský slib.[3] Po příjezdu do Levanty a obléhání Toronu se křižákům v únoru 1198 donesla zvěst o smrti císaře. Ukončili obléhání a vrátili se zpět do vlasti destabilizované sporem o následnictví. Těsně před odjezdem se Konrád v Akkonu podílel na ustanovení špitálního bratrstva v Řád německých rytířů.

Po návratu stál ve sporu o trůn na straně císařova mladšího bratra Filipa a stal se opět říšským kancléřem a také se ještě za pobytu ve Svaté zemi stal biskupem ve Würzburgu, což mu pro neslučitelnost dvou biskupství vyneslo od papeže exkomunikaci. Vzdal se tedy obou titulů a omluvil se papeži. Poté se ujal biskupství würzburského a ke konci života ztratil královu důvěru. Byl zavražděn v prosinci 1202 a pohřben v kryptě místní katedrály.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Konrad von Querfurt (–1202) na německé Wikipedii.

  1. SOUKUP, Pavel. Třetí křížová výprava dle kronikáře Ansberta. Příbram: Knihovna Jana Drdy v Příbrami, 2003. 151 s. ISBN 80-86240-67-3. S. 125. 
  2. TYERMAN, Christopher. Svaté války : dějiny křížových výprav. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2012. 926 s. ISBN 978-80-7422-091-3. S. 487. 
  3. a b Svaté války, str. 489

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]