Klaksvík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klaksvík
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška0–40 m n. m.
StátDánskoDánsko Dánsko
Administrativní územíFaerské ostrovy
obecKlaksvíkar kommuna
Klaksvík na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha72 km²
Počet obyvatel4,666 (2007)
Hustota zalidnění65 obyv./km²
Správa
StarostaSteinbjørn O. Jacobsen
Oficiální webwww.klaksvik.fo
PSČFO 700
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Klaksvík v noci
Scéna v přístavu Klaksvík
Háfjall (647 m) a Hálgafelli (503 m)

Klaksvík (dánsky: Klaksvig, islandsky: Klakksvík) je druhé největší město na Faerských ostrovech a také je hlavním městem severních ostrovů. Leží na ostrově Borðoy. Ve městě je rozvinutý rybářský průmysl, roku 2007 zde žilo 4 666 obyvatel. Klaksvík byl vytvořen spojením čtyř vesnic. V roce 2006 byl postaven podmořský tunel, který spojuje Klaksvík a Leirvík[1].

Historie[editovat | editovat zdroj]

Území, kde dnes Klaksvík leží bylo osídleno již v době Vikingů, jak dokazují výzkumy. Také zde byl místní veřejný soud, tzv. várting. První záznamy pocházejí z roku 1584. Původně zde stály čtyři statky, kolem kterých se vytvořily vesnice:

  • Gerðar
  • Myrkjanoyri
  • Uppsalir
  • Vágur

Tyto vesnice se nakonec roku 1938 spojily do jediného města – Klaksvíku. Díky velkému rozvoji města zde vznikl centrální sklad pro všechny ostrovy v okolí. Roku 1960 byl Klaksvík nejdůležitější rybářský přístav Faerských ostrovů. V dubnu roku 2006 byl otevřen podmořský tunel Norðoyatunnilin, který město spojuje s Leirvíkem na ostrově Eysturoy.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Klaksvík leží na ostrově Borðoy, největším z faerských severních ostrovů. Město se nachází v údolí u malého fjordu mezi horami Myrkjanoyrarfjall (689 m), Háafjall (647 m), Hálgafelli (503 m) a Klakkur (414 m), které Klaksvík vděčí za své jméno. Klakkur je vrchol hory a vík je záliv.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Vedle rybářského průmyslu poskytuje obživu obyvatel Klaksvíku také pivovarnictví, ve městě sídlí firma Föroya Bjór. Druhá pivovarnická firma, Restorffs Bryggjarí, sídlí v Tórshavnu.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Z Klaksvíku se do hlavního města Tórshavnu na ostrově Streymoy lze dostat po cestě přes ostrov Eysturoy, mezi Borðoy a Eysturoy je podmořský tunel Norðoyatunnilin, mezi Eysturoy a Streymoy je most a od roku 2020 další podmořský tunel Eysturoyartunnilin. Při použití podmořských tunelů trvá cesta do hlavního města necelých 40 minut. Mezi Klaksvíkem a Leirvíkem na ostrově Eysturoy funguje také námořní doprava.

Kultura a pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Jednou z nejznámějších památek Klaksvíku je Christianskirkjan z roku 1963 s volně stojící zvonicí. Kostel má cca 4000 let starou křtitelnici. Nedaleko kostela se nachází muzeum Norðoya Fornminnissavn umístěné ve starém obchodním domě z roku 1838.

V ulici Skúlavegur je škola s velkým bronzovým reliéfem Børn og bátur (Děti a loď). Rozměry reliéfu jsou 1,7 × 4,6 metrů a roku 1976 ho vytvořil faerský umělec Fridtjof Joensen (narozen roku 1920).

Vzdálenější zajímavostí Klaksvíku je les Viðarlundin úti í Grøv, nacházející se na jihovýchodě města. Založen byl roku 1980 a pokrývá plochu 3,3 ha. Na kraji lesa teče potok, u kterého se smí grilovat. Nedaleko něj jsou na louce zbytky základů oválné stavby z doby Vikingů. V lednu 2006 byl les značně rozšířen směrem na severovýchod. Les nyní zasahuje až k vodopádu, kde se můžete koupat.

Klaksvík má od roku 1915 vlastní regionální noviny – Norðlýsið.

Na hudební festival Summarfestivalur přichází ročně tisíce návštěvníků.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Ve městě sídlí fotbalový tým KÍ Klaksvík, také zde se zde nachází šachový tým Klaksvíkar Talvfelag (KTF).

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tunnel opening brings new confidence (na stránkách města Klaksvík, anglicky). www.klaksvik.fo [online]. [cit. 2018-08-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-21. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]