Kehlegg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kehlegg
Pohled na Kehlegg s pohořím Dornbirner First v pozadí
Pohled na Kehlegg s pohořím Dornbirner First v pozadí
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška794 m n. m.
Časové pásmo+1
StátRakouskoRakousko Rakousko
Spolková zeměVorarlbersko
ObecDornbirn
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel486 (1.1. 2016)
Správa
StatusVesnice
Oficiální webwww.dornbirn.at
Telefonní předvolba+43/5572 (Dornbirn)
PSČ6850 (Dornbirn)
Označení vozidelDO
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kehlegg je horská vesnice, která je součástí obce Dornbirn ve Vorarlbersku (západní Rakousko). Díky vlastnímu hřbitovu, mateřské a základní škole a vlastní hasičské zbrojnici si vesnice zachovala určitou nezávislost, přičemž zároveň těží z výhod spojení s městem Dornbirn, jako je např. napojení na městskou autobusovou síť.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Kehlegg - dům č. 2

Kehlegg se nachází na východním okraji Vorarlberského údolí Rýna a na západním úpatí pohoří Bregenzský les v nadmořské výšce 794 metrů nad mořem. Částečně přírodní krajinu charakterizují otevřená prostranství, lesní výběžky a osamělé listnaté stromy (většinou jde o staré ovocné stromy, javory a kaštany). Zemědělství je stále výrazným prvkem v sídelní struktuře obce, od 60. let však přibylo mnoho rodinných domů. Nedotčený venkovský charakter a zároveň strategická poloha na okraji města Dornbirn s výhledem do krajiny vedli v některých případech k vysokým cenám nemovitostí.

Původ jména[editovat | editovat zdroj]

Jméno Kehlegg se ve Vorarlberštině vyslovuje jako „Kälig“ případně jako „Kählegg“. Kolem roku 1354 se Kehlegg nazýval „ Kenlegg “ a kolem roku 1431 podle starého klášterního kalendáře „ Kenleg“. Pozemková kniha z roku 1650 uvádí název „ Khienlegg “.[1]

Název pravděpodobně pochází z rétorománštiny – výraz „Kennel“ označuje umělý vodní tok.[2]Kenlegg“ je zkomolenina z „Quellenegg“ (českyPramenný kout“ či „Pramenný výběžek“). Pramenitá voda pro vesnici byla totiž kdysi vedena dolů do farem dřevěným kanálem.[3][4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hostinec Krone

Kehlegg byl poprvé zmíněn v dokumentu v roce 1354. V roce 1630 nebo 1635 byla vesnice zasažena černou smrtí a údajně téměř vylidněna. V roce 1732 bylo při požáru zničeno 21 domů a stodol. Původně kehleggští sedláci pěstovali hlavně obilí a len, ale s výstavbou cest nabýval na významu chov dobytka. Pro zpřístupnění pastvin byly v dolní části obce vymýceny strmé svahy. Hospodářský význam mělo i využití vody; bývalé lázně Bad Kehlegg u potoka Steinebach oplývaly dle lázeňské příručky z roku 1830 sirným pramenem s dobrou pitnou a koupací vodou. Minerální voda, která se v Kehleggu také stáčela do lahví, byla dříve známa po celém Vorarlbersku.

Dne 14. října 1923 byl zřízen první telefon v Kehleggu v hostinci Krone s číslem 171. Na tento telefon se postupně napojilo 22 uživatelů, přičemž každý člen zaplatil za spojení 96 000 rakouských korun.[5]

Politika[editovat | editovat zdroj]

Politicky Kehlegg spadá pod město Dornbirn, jehož starostkou je od roku 2013 Andrea Kaufmann (ÖVP). Vesnice Kehlegg proto tvoří pouze jeden z volebních obvodů Dornbirnu a nemá svého starostu ani představeného. Územně spadá do obvodu Oberdorf.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Kaple Panny Marie Sněžné v Kehleggu

Kehlegg je výchozím bodem pro různé horské túry a oblíbeným výletním cílem obyvatel Dornbirnu. Vesnice má kompaktní sídelní jádro s četnými statky ve stylu Rheintalhof, z nichž některé jsou starší než 200 let. Kaple Panny Marie Sněžné, postavená v roce 1973, je považována za architektonicky hodnotnou, protože je umně zakomponována do panoramatu okolních hor. Madona vystavená uvnitř vznikla pravděpodobně kolem roku 1470 a je připisována dílně Hanse Multschera.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Johann Peer: Dokumentace kulturní krajiny . In: Dornbirner Schriften. Příspěvky k městským studiím, svazek 36. Editoval Werner Matt. Vigl Druck Dornbirn, 2009

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Webové odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kehlegg na německé Wikipedii.

  1. Lexikon Dornbirn - Bergkirche Maria Schnee. lexikon.dornbirn.at [online]. [cit. 2022-03-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-03-11. 
  2. Franz Kalb: Ortsnamen in Dornbirn. In: Stadtarchiv Dornbirn (Hrsg.): Dornbirner Schriften. Beiträge zur Stadtkunde, Band 41. Dornbirn, 2012, ISBN 978-3-901900-33-4
  3. Lexikon Dornbirn - Kehlegg. lexikon.dornbirn.at [online]. [cit. 2022-03-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-04-10. 
  4. Nach Johann Christoph Adelung in "Grammatisch-kritisches Wörterbuch der Hochdeutschen Mundart", Wien 1811, Stichwort: "Der Canal", wird Kännel, Kennel häufig im Oberdeutschen für eine jede Rinne oder Röhre gebraucht und ist mit dem engl.: "channel" für Kanal verwandt. Im Vorarlbergerischen wird noch heute das Wort "Käner" bzw. "Dachkäner" für die Regenrinne verwendet.
  5. Lexikon Dornbirn - Kehlegg 25. lexikon.dornbirn.at [online]. [cit. 2022-03-11]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]