Kazatelny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: článek o kazatelnách nebo myslivecký posed.
Kazatelny
Kazatelny - vrcholová skála
Kazatelny - vrcholová skála

Vrchol926[1] m n. m.
Poznámkaskalní útvar
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříHrubý Jeseník
Souřadnice
Kazatelny
Kazatelny
PovodíČerná Opava, Bělá
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kazatelny (německy Predigerstühle) je vrchol v České republice ležící v severovýchodní části Medvědské hornatiny v Hrubém Jeseníku (okres Jeseník, Olomoucký kraj)[2].

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Vrch Kazatelny se nachází asi 3,5 kilometru jihozápadně od osady Rejvíz a asi 6 kilometrů jihovýchodně od města Jeseník. Jedná se o nejvyšší vrchol asi pět kilometrů dlouhého východo-západně orientovaného hřebenu. Vrch zaujímá místo v jeho středu. Severovýchodní a jihozápadní svah, které spadají do sedel v rámci hřebenu nejsou příliš prudké a dlouhé. Na severovýchodní straně mají Kazatelny navíc nevelký výběžek, na jehož vrcholu se nachází výrazné skalisko. Ostatní svahy jsou prudší a zvláště severozápadní vykazuje značné převýšení.

Geologie a geomorfologie[editovat | editovat zdroj]

Na hřbetu Kazatelen v okolí kóty 891 m n. m. se nachází soubor šesti skalních výchozů o rozměrech od 2 x 3 x 3 metrů až po 5 x 7 x 8 metrů (poslední údaj představuje výšku). Z geologického hlediska se jedná o muskovitický kvarcit s polohami chlorit-muskovických fylitů s grafitem a devonskou faunou. Pod skalami na částečně zalesněném svahu se vyskytují sutě.[3] Jsou zde též zřetelné projevy mrazového zvětrávání - kryoplanační terasa a mrazový srub. Morfologicky zajímavé skály na vrchu Kazatelny jsou součástí česko - polské Geotrasy sudetské (Geostrada Sudecka). Kazatelny jsou uvedeny na informační tabuli č. 17 zmíněné geotrasy, popisující lokality v oblasti Zlatých Hor.[4]

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Na severní straně vrchu pramení několik potoků stékajících do velmi hlubokého údolí Vrchovištního potoka. Pod jižní stranou Kazatelen prochází nepříliš hluboké údolí Černé Opavy.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrch je zalesněn. Větší paseky se nacházejí na severozápadním svahu a v prostoru severovýchodního výběžku.

Komunikace a turistické trasy[editovat | editovat zdroj]

Přes vrchol Kazatelen a okolo skaliska na severovýchodním výběžku prochází pěšina se žlutě značenou turistickou trasou 7804 ze Švýcárny, která pak pokračuje k Mechovým jezírkům a do Rejvízu. Asfaltová lesní cesta vede souběžně s hřbetem Kazatelen údolím Černé Opavy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa ČR 1:50 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-05-02]. Dostupné online. 
  2. Kazatelny na Mapách.cz
  3. CHLUPÁČ, Ivo. Kazatelny [online]. Praha: Česká geologická služba, 1996-06-29 [cit. 2016-09-23]. Dostupné online. 
  4. Geotrasa sudetská - materiály ke stažení. www.geostrada.eu [online]. [cit. 2016-09-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-10-01. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]