Katedrála svatého Štěpána (Hvar)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrala sv. Stjepana I., pape i mučenika
Místo
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
ŽupaSplitsko-dalmatská
ObecHvar
Souřadnice
Katedrála svatého Štěpána ve Hvaru
Katedrála svatého Štěpána ve Hvaru
Základní informace
Diecézehvarská
ZasvěceníŠtěpán I.
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba16.–18. století
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Oficiální webhttp://www.hvarheritage.com/en/cultural-heritage/st-stephen-cathedral
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katedrála svatého Štěpána, papeže a mučedníka (chorvatsky Katedrala sv. Stjepana Pape) je hlavním římskokatolickým kostelem města Hvaru a hvarské diecéze na ostrově Hvaru v Chorvatsku. Jedná se o chorvatskou kulturní památku číslo Z-5084.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na místě dnešní katedrály stál původně benediktýnský klášter s kostelem Panny Marie. Katedrála byla zbudována ve 13. století, kdy bylo biskupství přesunuto ze Starého Gradu do Hvaru. Současná trojlodní katedrála byla postavena v průběhu 16.–18. století. Zvonice byla postavena v letech 1549–1550. V interiéru katedrály je řada prvků z původní gotické stavby, jako jsou kazatelny, pulpity, křtitelnice a reliéfy.

Vnitřní vybavení[editovat | editovat zdroj]

Hlavní vstup do katedrály zdobí novodobé bronzové dveře z roku 1990, jejichž autorem je sochař Kuzma Kovačić.

Jižní loď[editovat | editovat zdroj]

Od vstupu do katedrály proti směru hodinových ručiček:

  • Oltář svatého Josefa a svatého Jana Trogirského, oltářní obraz Panny Marie od Domenica Ubertiho pochází z roku 1692. V kapli je náhrobek hvarské šlechtičny Lucrecie Fazanić-Capogrosso z roku 1607,
  • Oltář Panny Marie, svatého Jeronýma a svatého Kajetána. Oltářní obraz je dílem Andrea Celestiho z 17. století. Před oltářem je náhrobek biskupa Piruliho z roku 1692,
  • Oltář Panny Marie Karmelské byl zbudován nákladem rodiny Hentorović. Oltářní obraz je dílem Leonarda Negriho. Dále je zde cenná ikona Panny Marie (Gospa od Puta) ze 13. století, o které se traduje, že pochází z původního benediktinského kostela.
  • Kaple Svatého kříže, na oltáři z černého mramoru z roku 1692 je umístěn pozdně gotický kříž od Juraje Petroviće z 15. století.

Hlavní loď[editovat | editovat zdroj]

Při vstupu do kněžiště jsou umístěny dvě pozdně gotické kazatelny a dva pulpity, které pocházejí z původní katedrály. Některé románské prvky pocházejí ze 12. století. Je zde rovněž umístěn epitaf Niko Vukašinoviće z roku 1607 s nápisem v chorvatštině.

Hlavní barokní oltář ze 17. století je zasvěcen patronu kostela, svatému Štěpánovi. Oltář je dílem benátských mistrů Melchisedecha a Baldassare Longhena (autorů benátského kostela Basilica di Santa Maria della Salute). Kamenické práce provedl mistr Ivan Pomenić z ostrova Korčula. Oltářní obraz, na kterém je zobrazena Panna Maria spolu se svatým Štěpánem, svatým Jeronýmem a svatým Karlem Boromejským je dílem Jacopo Negrettiho, které po jeho smrti dokončil Nicolo Reineri Mabuseo.

Severní loď[editovat | editovat zdroj]

Od hlavního oltáře proti směru hodinových ručiček:

  • Kaple svatého Prospera. Barokní oltář byl zbudován v 18. století. Je zde sarkofág světce, který je rovněž patronem města, a byl zbudován v roce 1859 A. Brescolinim z Padovy. V severní stěně katedrály vedle vstupu do biskupského muzea je náhrobek biskupa Juraje Dubokoviče z roku 1874,
  • Oltář Nejsvětější Svátosti, který je dílem Pavao Tremingnona z roku 1694. Tabernákl pak vytvořil Viviani okolo roku 1700,
  • Oltář svatého Antonína; oltářní obraz Panny Marie a svatého Antonína z roku 1687 je pravděpodobně dílem Andrea Celestiho,
  • Oltář Panny Marie Bolestné. Vnější obraz je dílem malíře Grapinelliho z roku 1742. Obraz Piety je přisuzován španělskému malíři Juanu Boschettiovi, okolo roku 1520.
  • V pilíři severní lodi je zabudován gotický reliéf, který pochází z původního gotického kostela a je datován do 15. století. Je patrně dílem místního sochaře ze školy Juraje Dalmatinace.
  • Oltář svatého Petra; oltářní obraz svatých Petra a Pavla je pravděpodobně dílem benátského malíře Antonia Zanchiho ze 17. století. Obraz byl restaurován Pasquale Renisem z Brindisi v roce 1804.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Registar kulturnih dobara - Hvar, Katedrala sv. Stjepana Pape [online]. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske [cit. 2018-09-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-10-05. (chorvatsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]