Katedrála Notre-Dame (Lucemburk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrála Notre-Dame
Katedrála Notre-Dame v Lucemburku
Katedrála Notre-Dame v Lucemburku
Místo
StátLucemburskoLucembursko Lucembursko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
ZasvěceníPanna Maria
Architektonický popis
ArchitektJean du Blocq
Stavební slohgotická architektura
Výstavba1938
Další informace
AdresaLucemburk, LucemburskoLucembursko Lucembursko
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katedrála Notre-Dame v Lucemburku je římskokatolická katedrála založená v roce 1613 původně jako jezuitský kostel. Jedná se o významný příklad pozdně gotické architektury, obsahuje však i renesanční prvky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl založen 7. května 1613. 17. října 1621 byl zasvěcen Neposkvrněnému početí Panny Marie. V roce 1778, poté, co jezuité odešli z Lucemburku, byl přejmenován na kostel sv. Mikuláše a sv. Terezie. V roce 1796 byla do kostela přemístěna milostná soška Panny Marie Těšitelky zarmoucených, patronky města i národa. 31. března 1848 byl kostel zasvěcen Panně Marii, 27. června 1870 jej papež Pius IX. povýšil na katedrálu. V letech 1935-1938 byla katedrála kvůli velkému množství přicházejících poutníků rozšířena pod vedením lucemburského architekta Huberta Schumachera.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Oktáv Matky Boží[editovat | editovat zdroj]

Consolatrix afflictorum, Těšitelka zarmoucených, po rekonstrukci v roce 2008

V katedrále se každý rok mezi čtvrtou a šestou nedělí velikonoční koná pouť k milostné sošce Panny Marie Těšitelky zarmoucených. Soška je vysoká asi 73 centimetrů a byla vytvořena z lipového dřeva v roce 1624. Zobrazuje Pannu Marii s malým Ježíšem. Už od sedmnáctého století přichází k sošce mnoho poutníků a oktáv Matky Boží je v Lucembursku dodnes jedním z vrcholů církevního roku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Notre-Dame Cathedral, Luxembourg na anglické Wikipedii, Kathedrale unserer lieben Frau (Luxemburg) na německé Wikipedii, Muttergottesoktav na německé Wikipedii a Kathedral Notre-Dame (Lëtzebuerg) na lucemburské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]