Kateřina Militká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kateřina Militká
Kateřina Militká (Kancionál boleslavský, 1572)
Kateřina Militká (Kancionál boleslavský, 1572)
Narození1. polovina 16. století?
? České královstvíČeské království České království
Úmrtípo roce 1572?
České královstvíČeské království České království
ChoťPetr Militký, zvaný Trněný
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kateřina Militká (1. polovina 16. století? – po roce 1572?) byla česká měšťanka a mecenáška Mladé Boleslavi. Poté, co ovdověla, se stala mimořádně štědrou podporovatelkou dobročinných aktivit a institucí v Mladé Boleslavi.

Život[editovat | editovat zdroj]

Je připomínána jako manželka zámožného mladoboleslavského měšťana Petra Militkého, zvaného Trněný,[1] majitele soukenických dílen,[2] nejpozději od roku 1566 pak jako vdova. Pro svou zbožnost se rozhodla věnovat rodinný majetek na dobročinné účely: roku 1566 byl z jejího popudu založen městský špitál, roku 1572 mu pak odkázala polnosti a vinice,[3] z jejichž výnosů měl být financován.

Byla členkou a podporovatelkou evangelické Jednoty bratrské, jejíž přítomnost ve městě rovněž finančně podporovala. Roku 1566 financovala zaklenutí původně dřevěného kostela Nanebevzetí Panny Marie[4] na zdejším Staroměstském náměstí. Před rokem 1572 pak zadala a financovala vznik tzv. Kancionálu boleslavského, knihy církevních zpěvů, zhotovenou Janem Kantorem z Nového Města Pražského a předmluvou spisovatele Sixta z Ottersdorfu. Rovněž podporovala nemajetné studentstvo.

Okolo roku 1572 sepsala svou závěť.

Památka[editovat | editovat zdroj]

Její podoba je zachycena na jedné z miniatur Jana Kantora v Boleslavském kancionálu. Zmiňuje jí mj. též spisovatelka Teréza Nováková ve svém díle o historii významných českých žen Slavín žen českých z roku 1894.[5]

V Mladé Boleslavi po ní byla pojmenována ulice v blízkosti Staroměstského náměstí, Kateřiny Militké.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Středočeská vědecká knihovna v Kladně [cit. 2022-11-01]. Dostupné online. 
  2. Boleslavské cechy: Mladá Boleslav. www.mb-net.cz [online]. [cit. 2022-11-01]. Dostupné online. 
  3. NOVOTNY, Frantisek I. Kronyka Mlado-Boleslavska od prissti csechu do zeme cseske az do nynessich csasu (etc.). [s.l.]: Fetterle 320 s. Dostupné online. Google-Books-ID: QY5bAAAAcAAJ. 
  4. Church of the Assumption of the Virgin Mary, Mladá Boleslav - Religious Sites - Mladá Boleslav - Mlada Boleslav. www.arealvrchbela.cz [online]. [cit. 2022-11-01]. Dostupné online. 
  5. NOVÁKOVÁ, Teréza. Slavín žen českých. Praha: František Šimáček, 1894. Dostupné online. Kapitola Kateřina Militková, s. 225–226. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • NOVÁKOVÁ, Teréza. Slavín žen českých. s. 151.
  • REMEŠOVÁ, Milada. Český svaz žen Mladá Boleslav, 2000. 8 s.
  • VANĚK, Václav. Okres Mladoboleslavský: nástin statisticko-historický. V Praze: Fr. A. Urbánek, 1878. s. 19. Dostupné online