Karl Reinhard Ellrichshausen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karl Reinhard baron Ellrichshausen
Erb rodu Ellrichshausenů
Erb rodu Ellrichshausenů
Vrchní velitel v Českém království
Ve funkci:
1778 – 1779
PředchůdceFriedrich Georg Wied-Runkel
NástupceJosip Šišković

Narození5. ledna 1720
Assumstadt
Úmrtí9. června 1779
Praha
Profesedůstojník
Oceněníkomandér Vojenského řádu Marie Terezie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karl Reinhard svobodný pán von Ellrichshausen (5. ledna 1720, Assumstadt – 9. června 1779, Praha) byl německý šlechtic a rakouský generál. Od mládí sloužil v císařské armádě, v níž nakonec dosáhl hodnosti polního zbrojmistra (1773). Závěr své kariéry strávil jako vrchní velitel v Českém království, zemřel v Praze.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Zámek Assumstadt v Bádensku, hlavní sídlo rodu Ellrichshausenů

Pocházel z německého šlechtického rodu usazeného v Bádensku, byl synem barona Friedricha von Ellrichshausen, po matce Julianě Magdaleně byl synovcem maršála Wilhelma Reinharda Neipperga. Studoval gymnázium ve Stuttgartu a v šestnácti letech vstoupil do císařské armády. Poprvé bojoval v rakousko-turecké válce, později se pod velením svého strýce Neipperga se zúčastnil války o rakouské dědictví. Jako pobočník generála Neipperga postupoval v armádní hierarchii, v hodnosti štábního kapitána byl vážně zraněn u Janova (1746) a dostal dlouhodobou dovolenou. Za sedmileté války dosáhl hodnosti generálního polního vachtmistra (1759), pod velením generála Laudona vynikl v bitvě u Landshutu (1760) a téhož roku byl povýšen na polního podmaršála. V roce 1773 dosáhl hodnosti polního zbrojmistra[1] a v závěru své kariéry byl zemským velitelem v Českém království (1778–1779).[2][3] Zemřel v Praze.

Byl svobodný a bezdětný. Po roce 1769 nechal přestavět zámek Assumstadt, který byl v majetku jeho rodiny od poloviny 17. století. K přestavbě přizval pražské architekty Jana Josefa Wircha a Paula Wiedhopfa.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Služební postup in: SCHMIDT-BRENTANO, Antonio: Kaiserliche und k.k. Generale (1618–1815), Vídeň, 2006; s. 27 dostupné online
  2. Kolektiv: Od knížecí družiny k posádkovému městu. Praha vojenská od nejstarších dob po současnost; Vojenský historický ústav Praha, Ministerstvo obrany České republiky; Praha, 2006; s. 24 ISBN 80-7278-347-5 dostupné online
  3. Seznam zemských velitelů v Českém království a posádky v Praze na webu valka.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]