Karel Louda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Karel Louda
mučedník
Narození3. května 1904
Plzeň, Rakousko-Uhersko
Úmrtí24. října 1942 (ve věku 38 let)
Koncentrační tábor Mauthausen, Rakousko
Svátek5. září
Místo působeníPraha
Státní občanstvíČeskoslovensko
Svatořečen8. února 2020, chrám svatého Cyrila a Metoděje, Praha
Uctíván církvemipravoslavná církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Karel Louda (3. května 1904[1], Plzeň24. října 1942, Koncentrační tábor Mauthausen) byl kostelník Pravoslavného chrámu svatého Cyrila a Metoděje v Praze a oběť 2. světové války.

Svatořečen byl se svou manželkou a dalšími novomučedníky Pravoslavnou církví v českých zemích a na Slovensku v pražském pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici dne 8. února 2020.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pamětní deska k památce Marie Loudové a Karla Loudy v Resslově ulici v Praze

Narodil se 3. května 1904 v Plzni jako syn Karla Loudy a Marie Loudové (roz. Modré). Byl členem Českobratrské církve evangelické.

Dne 17. července 1938 se oženil s Marií roz. Ornestovou. Byli oddáni v Praze pravoslavným knězem Václavem Čiklem, byla totiž pravoslavného vyznání. Nebyla zaměstnaná a starala se o domácnost. Spolu měli syna Václava Loudu (nar. 1939). Poté se stal druhým kostelníkem v chrámu sv. Cyrila a Metoděje. Prvním kostelníkem byl jeho tchán Václav Ornest. Se svou rodinou obýval byt v Resslově ulici č. 9.

Dne 27. května 1942 po Atentátu na Heydricha poskytla pravoslavná církev úkryt parašutistům v chrámu sv. Cyrila a Metoděje. Úkryt jim nabídl Jan Sonnevend předseda starších pravoslavné církve. S touto situací byli seznámeni jerej Vladimír Petřek, děkan Václav Čikl a kostelníci Václav Ornest a Karel Louda. Později 11. června 1942 tuto skutečnost prozradil Jan Sonnevend biskupovi Gorazdovi. O pár dní později se nacisté dozvěděli o úkrytu. V noci ze 17. na 18. června plánovali nacisté útok na úkryt. Ve 4 hodiny a 15 minut začal u zadního vchodu chrámu zvonit zvonek. Karel Louda se odhodlal a šel otevřít. Do dveří vtrhl Oskar Fleischer a Louda byl sražen k zemi a byl zatčen. Jeho manželka byla zatčena 22. června. Stejného dne byla zatčena i manželka Václava Ornesta Františka a jejich dcera Miluše a manželka Jana Sonnevenda Marie. Výslech jeho manželky vedl Kurt Oberhauser. Manželé Loudovi byli poté převezeni do věznice pražského gestapa v Malé pevnosti Terezín. Na konci září byli odsouzeni k trestu smrti a později převezeni do Koncentračního tábora Mauthausen.

Karel Louda byl popraven 24. října 1942 v 13:52 a jeho manželka stejný den v 11:22. Jejich syn prošel internací v zámečku Jenerálka, Internačním táboře Svatobořice a v Plané nad Lužnicí, kde byl osvobozen.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]