Kapucínské náměstí (Brno)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kapucínské náměstí
Kapucínské náměstí v roce 2016
Kapucínské náměstí v roce 2016
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoBrno
Městská částBrno-střed
Poloha
Historie
Pojmenováno pokapucínský klášter v Brně
Starší názvyKapuzinerplatz
Uhelný trh
Další údaje
Kód ulice25518
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kapucínské náměstí je náměstí v Brně nacházející se v městské části Brno-střed na katastrálním území Město Brno mezi náměstím Zelný trh a ulicemi Masarykovou a Muzejní. Z jižní strany k tomuto malému náměstí trojúhelníkového tvaru přiléhá kapucínský klášter.

Pojmenování[editovat | editovat zdroj]

Ve středověku, kdy se v tomto prostoru prodávalo dřevěné uhlí, bývalo náměstí označováno jako Uhelný trh, latinsky forum Carbonum a německy Kohlmarkt či Kollmarkt. Jako Kapucínské náměstí či Kapuzinerplatz bylo náměstí pojmenováno podle zdejšího kláštera kapucínů v roce 1817.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel Nalezení sv. Kříže a Kapucínské náměstí na fotografii z roku 1902

Od středověku představovalo Uhelné náměstí nejmenší z brněnských městských tržišť. Jak ukazuje dřívější název tohoto místa, obchodovalo se zde především s dřevěným uhlím, ale také se dřevem na otop či s řemeslnými výrobky.

Významnou budovou stojící na pomezí dnešního Kapucínského náměstí a Zelného trhu je divadlo Reduta, které bylo zmiňováno již na počátku 17. století. V polovině 17. století byl na jižní straně náměstí vystavěn klášter řádu menších bratří kapucínů, přičemž kostel Nalezení sv. Kříže byl olomouckým biskupem Janem Gobbarem vysvěcen 7. května 1656. Od konce 18. století stával na rohu Kapucínského náměstí a dnešní ulice Masarykova zájezdní hostinec U Tří kohoutů. Kapucínské náměstí dnes tvoří přístup k Biskupskému dvoru, který se nachází v Muzejní ulici pod katedrálou svatého Petra a Pavla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]